Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Za dva roky bude v Jihlavě prodlouženo trolejové vedení. Zřejmě se pořídí i nové trolejbusy

Jihlava začne budovat dalších 5,3 kilometru trolejového vedení severním směrem k průmyslové zóně zřejmě v první polovině roku 2021. Radnice už nechala zpracovat dokumentaci potřebnou pro územní rozhodnutí. Jde o akci za 140 milionů korun, na niž by město mělo dostat 104 milionů z evropských fondů. Aby mohlo dotaci vyčerpat, musí stavbu dokončit nejpozději v prosinci 2022, řekl náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS).

Investice městu zároveň umožní rekonstruovat veřejné osvětlení v ulici Pávovská, jehož sloupy jsou podle náměstka v havarijním stavu. Podle zveřejněného záměru budou nové trakční stožáry zároveň využité i pro svítidla. „Obměna toho veřejného osvětlení sama o sobě by stála nějakých 30 milionů korun, což se v podstatě rovná našemu podílu u celého projektu trolejbusové trati směrem na sever," řekl náměstek Petr Laštovička.

Trolejbusy v Jihlavě slouží od roku 1948, městský podnik jich má 32. Zbývající díl městské dopravy zajišťuje autobusy na stlačený zemní plyn nebo naftu. Na celkovém počtu ujetých kilometrů v MHD se trolejbusy podílejí více než polovinou.

Nová část trolejbusové dráhy by měla vést Sokolovskou a Pávovskou ulicí na smyčku u firmy Bosch. Město chce zároveň pořídit nejnovější typ trolejbusů, který bude schopen díky bateriím dojet ještě dál bez trolejí. I na tyto nové vozy má podle náměstka město šanci na dotaci.

PSALI JSME: VIDEO: Řidiče v Jihlavě čeká další omezení. V březnu začne rozšíření Hradební ulice 

Minulý rok už záměr na rozšíření trolejbusové dopravy prošel s úspěchem posouzením z hlediska možných dopadů na životní prostředí a veřejné zdraví. Podle dřívějšího vyjádření městského dopravního podniku má trolejbusová doprava menší dopad na okolí z hlediska emisí i hlučnosti než autobusy.

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky troleje, doprava, trolejbus, radnice, MHD, průmyslová zóna, Jihlava, ODS, Robert Bosch GmbH

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za dva roky bude v Jihlavě prodlouženo trolejové vedení. Zřejmě se pořídí i nové trolejbusy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.