Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Řidiči, pozor. Na 98. kilometru D1 ve směru na Prahu se uzavře levý jízdní pruh

Na 98. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu bude od sobotních 8 hodin uzavřený levý pruh. Dělníci tam budou znovu opravovat odvodnění dálnice. Dopravní omezení se bude týkat asi půl kilometru D1, skončí nejpozději do nedělních 8:00, sdělil dnes mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Jde o úsek mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, kde byla kvůli zpoždění prací přerušená rekonstrukce. Kvůli ucpané kanalizaci v tomto místě 22. února dálnice namrzala, stalo se tam několik nehod.

Na odstranění závady pracovali dělníci už 23. února. Podle dnešního sdělení ŘSD tam nyní budou provizorně propojovat šachty, aby mohla voda odtékat do vodoteče pod most a nemusela být odčerpávaná čerpadlem. Levý jízdní pruh D1 kvůli tomu bude zavřený mezi kilometry 98,7 až 98,2.

Rekonstrukce kanalizace pod dálnici byla součástí modernizace D1 mezi 94. a 104. kilometrem za 1,75 miliardy korun, která začala loni na jaře.  Nepokračovala ale v naplánovaných termínech. ŘSD po problémech s kolabující dopravou v polovině prosince s původním dodavatelem, jímž bylo konsorcium tvořené českou firmou Geosan Group, italskou Toto Costruzioni Generali a kazašskou SP Sine Midas Stroy, ukončilo spolupráci. Chystá se vybrat jiné stavbaře.

PSALI JSME: ŘSD opravuje kanalizaci na D1 na Vysočině, namrzala tam voda. Pruh na Prahu je uzavřený 

Jak zaznělo na čtvrteční tiskové konferenci, ŘSD nyní čeká na vypracování znaleckého posudku, který ověřuje současný stav dálnice. Generální ředitel ŘSD Jan Kroupa uvedl, že pokud znalec potvrdí obavy silničářů o špatném stavu úseku, vypíše ŘSD zrychlené výběrové řízení a práce by mohly začít už v dubnu.

V souvislosti s pracemi, které ŘSD udělalo kvůli opětovného zprovoznění úseku u Humpolce, čerpá bankovní garance, jež vyhozené stavební firmy složily. Stát tak zatím vyčerpal přes 310 milionů korun. Spor kolem rekonstrukce úseku se nejspíš dostane k soudu. Stavební konsorcium chce zamezit čerpání bankovních garancí a namítá, že smlouva s ŘSD nebyla platná.

Autoři | Foto Ministerstvo dopravy ČR

Štítky dálnice, D1, uzavírka, pruh, oprava, Dálnice D1, Ředitelství silnic a dálnic, Praha, kanalizace, Humpolec, Větrný Jeníkov, Jan Kroupa, Generali Česká pojišťovna, Geosan Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči, pozor. Na 98. kilometru D1 ve směru na Prahu se uzavře levý jízdní pruh | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.