Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj Vysočina se uchází o dotaci EU na 23 dopravních staveb. Na obchvat Jihlavy zatím není

Kraj Vysočina se aktuálně uchází o dotaci v evropském programu IROP na 23 silničních akcí. Získat se mu zatím podařilo skoro 1,4 miliardy korun na 12 akcí, mezi něž patří nedávno zahájená stavba obchvatu Velkého Beranova nebo chystaná výstavba obchvatu Nového Veselí. Naopak mezi projekty, na něž se podle webu programu zatím peníze nedostávají, je i jihovýchodní obchvat Jihlavy skoro za miliardu korun.

Hodnocení projektů ještě není ukončeno. O rozdělení dotací nebylo definitivně rozhodnuto, uvedl kraj s odvoláním na dopis ministryně pro místní rozvoj adresovaný náměstkovi hejtmana Vysočiny Martinu Kuklovi (ANO).

Mezi stavby, které krajská samospráva nechce odkládat bez ohledu na výsledek hodnocení dotačních žádostí, patří rekonstrukce průtahu městem Třešť na Jihlavsku a dvou částí silnice II/602 mezi Jihlavou a Pelhřimovem.  Jde o úseky Olešná - Strměchy a Dušejov - Hubenov. Pokud kraj na tyto stavby nedostane dotaci, je schopen je uskutečnit i ze svých peněz, uvedl náměstek.

PSALI JSME: Ve Velkém Beranově začala v pátek stavba obchvatu, stát bude 800 milionů 

Možné zahájení stavby přes pět kilometrů dlouhého jihovýchodního obchvatu Jihlavy kraj neuvedl. Podle tiskové zprávy kraje pořád přichází v úvahu jeho realizace s podporou EU. Další možností by mohlo být získání peněz ze Státního fondu dopravní infrastruktury, protože jihlavský obchvat patří mezi stavby důležité pro přepravu rozměrných a těžkých dílů v případě stavby nových dukovanských jaderných bloků.

O dotace Vysočina požádala v 70. výzvě programu IROP, v níž byl příjem žádostí ukončen loni v prosinci. V této výzvě zaměřené na modernizaci významných úseků silnic II. a III. třídy lze podle údajů na webu programu z Evropského fondu pro regionální rozvoj rozdělit 14,4 miliardy korun. Sešlo se 279 projektů v hodnotě 23,4 miliardy korun.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky doprava, dotace, EU, stavba, obchvat, investice, Kraj Vysočina, Jihlava, Evropská unie, peníze, projekt, Velký Beranov, Nové Veselí, Martin Kukla, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina se uchází o dotaci EU na 23 dopravních staveb. Na obchvat Jihlavy zatím není | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.