Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj Vysočina plánuje přidat silničářům na opravy po zimě 150 milionů korun

Silničáři na Vysočině by měli dostat z loňského přebytku hospodaření kraje na rekonstrukce mostů 100 milionů korun a dalších 50 milionů na opravy vozovek po zimě. V žádosti uvedli, že se údržba silnic prodražila hlavně v lednu, výtluky jsou i na páteřních silnicích. Návrh na rozdělení téměř půl miliardy korun z loňska dnes projednala krajská rada, zastupitelé kraje o něm rozhodnou 19. března. Peníze by podle návrhu kromě silnic měly plynout i do zdravotnictví a hasičům.

Zastupitelé budou rozhodovat celkem o 484,6 milionu korun. Podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) je navrženo k rozdělení 234 milionů korun.  Zbývajících 250,6 milionu chce vedení kraje převést do Fondu strategických rezerv, s tím, že i tam bude minimálně 150 milionů rezervováno pro dopravu.  V tomto fondu, který slouží k financování evropských projektů či mimořádných výdajů, bude mít kraj po převedení peněz z loňského přebytku uloženo přes 1,4 miliardy korun.

Krajská správa a údržba silnic chce slíbených 100 milionů korun použít na zlepšení nejméně 13 silničních mostů. Jsou například v obcích Eš, Chyška, Milovy, Jimramov, Zverkovice, Litohošť a Věžná a Jaroměřice nad Rokytnou.  Most ve Věžné patří mezi tři mosty na krajských silnicích, které jsou v havarijním stavu. Druhý je most v Třebíči, jehož oprava začne v květnu, třetí most v Bohdalově, kde je rekonstrukce naplánovaná na příští rok.

PSALI JSME: Cestování po Vysočině řidičům ztěžují výtluky. Které úseky patří mezi vůbec nejhorší? 

Ředitel krajských silničářů Jan Míka v žádosti krajským radním uvedl, že poslední zima patřila mezi nejnáročnější za řadu let. Zatímco dřív se lednové náklady na zimní údržbu pohybovaly v průměru kolem 45 milionů korun, letošní byly 69 milionů. „Čím víc soli, tím víc výtluků. Tento stav je patrný zejména u některých páteřních silnic,“ uvedl Jan Míka. Kraji patří 4600 kilometrů silnic, v jeho rozpočtu schváleném pro letošek bylo pro krajské silničáře vyčleněno 1,14 miliardy korun. Kromě zimní a letní údržby jsou tyto peníze určeny i na opravy vozovek a mostů.

Kraj loni utratil 13,8 miliardy korun. Na základním běžném účtu mu zůstalo 841 milionů korun, část peněz už padla, mimo jiné na úhradu závazků.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky výtluk, oprava, zima, silnice, silničář, rozpočet, peníze, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, Jan Míka, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina plánuje přidat silničářům na opravy po zimě 150 milionů korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.