Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve Velkém Beranově začala v pátek stavba obchvatu, stát bude 800 milionů

U Velkého Beranova na Jihlavsku kraj zahájil stavbu obchvatu, aby z obce odvedl hustou tranzitní dopravu. Celkové náklady spojené s vybudováním 4,2 kilometru nové silnice II. třídy s pěti mosty a okružní křižovatkou budou kolem 800 milionů korun.

Náklady by mohla ze dvou třetin pokrýt evropská dotace, o niž kraj požádal. Půjde o jednu z nejnáročnějších investic doposud prováděných na krajských silnicích Vysočiny.

Obchvat bude směrem od Jihlavy začínat na silnici II/602. Nová silnice obejde zleva místní část Nové Domky a pak i Velký Beranov, okružní křižovatka vznikne v místě křížení se silnicí II/353. Kraj chce obchvat zprovoznit příští rok od listopadu, všechny stavební práce by tam měly být hotové do června 2021.

PSALI JSME: V březnu začne stavba dvou obchvatů. Uleví se lidem ve Velkém Beranově a Novém Veselí 

Přes Nové Domky vede tah 602 z Jihlavy na Velké Meziříčí, souběžný s dálnicí D1. V Beranově na něj navazuje trasa II/353, po níž auta jezdí k nájezdu na D1 a dál na Žďár nad Sázavou. Podle posledního sčítání dopravy z roku 2016 projíždí průtahem Novými Domky 12 tisíc vozidel denně, uvedl kraj.

Doprava se ve Velkém Beranově s 1300 obyvateli ještě zahušťuje v případě problémů na D1. „Jakmile je na dálnici nehoda, nedá se tu přejít,“ prozradil starosta Milan Pulicar, přičemž u silničního průtahu je i základní škola. Zahájení stavby starosta přivítal. „Dneska jsem byl na předání staveniště, takže se to už dalo do pohybu,“ podotkl.

Po dokončení obchvatu chtěla u Velkého Beranova postavit logistický areál společnost Penny Market. V loňském referendu ale obyvatelé stavbu odmítli.

Obchvat postaví sdružení firem Eurovia CS a Colas CZ pod názvem Společnost Velký Beranov ECS + Colas. Stavba v nejbližších měsících přinese dílčí omezení v dopravě. V místě budoucí okružní křižovatky nad Beranovem budou auta jezdit po provizorní komunikaci.

Mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou už kraj postavil obchvaty obcí Jamné a Bohdalov. V nejbližší době by měla začít stavba dalšího obchvatu u Nového Veselí.

 

Foto Google maps | Zdroj ČTK

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, Velký Beranov, doprava, kruhový objezd, Jihlava, Dálnice D1, Nové Veselí, Kraj Vysočina, Beranov, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Velkém Beranově začala v pátek stavba obchvatu, stát bude 800 milionů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.