Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vysočina zavede nový dopravní systém postupně. Začne regionálními vlaky

Kraj Vysočina bude zavádět nový systém ve veřejné dopravě po etapách. Od poloviny prosince se začne týkat regionálních vlaků, autobusoví dopravci by se měli k jednotnému odbavovacímu systému přidávat postupně. Finálním krokem bude zapojení MHD v jednotlivých městech. Vyplývá to z tiskové zprávy kraje. Dlouho chystaný systém má zajistit lepší propojení regionálních autobusových a vlakových spojů, jimiž také budou moci lidé cestovat s jedním jízdním dokladem.

V okolních krajích už integrované dopravní systémy fungují. Kraj Vysočina připravuje svůj systém pod názvem Veřejná doprava Vysočiny. Některé spoje už podle něj byly upraveny, v poslední době jde například o nové autobusové linky mezi Jihlavou, Velkým Meziříčím a Brnem nebo železniční spojení z Havlíčkova Brodu směrem na Pardubice.

„Průběžné začleňování konkrétních spojů do nového systému regionální dopravy je účelové. Díky rychlejší připravenosti můžeme eliminovat budoucí skokové a nárazové změny,“ uvedl ve zprávě hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Desetiletá smlouva s Českými drahami 

Zavedení změn na železnici s novým jízdním řádem od 15. prosince by měla umožnit nová desetiletá smlouva s Českými drahami (ČD). Tento dopravce pak také bude schopen odbavovat cestující kromě svého tarifu i v novém tarifu kraje. Navrhované jízdní řády jsou na webu. Vysočina zároveň jedná s autobusovými dopravci o jejich integraci do nového odbavovacího systému.  Kraj na tyto dopravce sice připravuje výběrové řízení, ale není jisté, jak dlouho potrvá.

Smlouvu s ČD se kraj chystá uzavřít formou přímého zadání. Její návrh už schválilo krajské zastupitelstvo, podepsaná by mohla být počátkem dubna.  Letos Kraji Vysočina končí také smlouvy s autobusovými dopravci, jichž využívá 19. U nich podle hejtmana kraj stejný postup jako u železnice použít nemůže.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, systém, region, vlak, autobus, kraj, Kraj Vysočina, České dráhy, Veřejná doprava Vysočiny, Jiří Běhounek, ČSSD, Brno, Jihlava, Velké Meziříčí, Pardubice, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina zavede nový dopravní systém postupně. Začne regionálními vlaky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.