Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Zastávky v Hradební ulici se začnou budovat v dubnu. Vyjdou na 3,5 milionu, zaplatí je kraj

Jedním z hlavní důvodů instalace a zprovoznění "problematického" semaforu na křižovatce ulic Žižkova a Hradební je bezpečnost provozu u smíšených zastávek pro linkovou a městskou dopravu. Stavební práce budou spuštěny do konce dubna, náklady budou hrazeny budou z krajského rozpočtu.

Zítra tomu budou dva týdny, co se nový semafor u "Zverimexu" zprovoznil. Od počátku vyvolával silné, v hojné míře negativní odezvy. Nejen v dopravní špičce se tvořily kolony, častokrát docházelo k chaotickým situacím u přechodu. 

„Nastala zde obdobná situace, jako před několika měsíci u čerpací stanice ONO. Než si řidiči na nový semafor zvykli, stal se objektem jistého nekomfortu. Nejsme zvyklí čekat,“ předkládá svůj pohled na věc Jitka Svatošová, tisková mluvčí Kraje Vysočina. 

ČTĚTE TAKÉ: FOTO, VIDEO: Kritizovaný semafor na Žižkově ulici si vyžádala policie kvůli bezpečnosti před plánovanou zastávkou 

Tuto novinku si vyžádala Policie ČR a následně uvedla několik důvodů, na základě kterých se k instalaci nového signalizačního zařízení přistoupilo. Jedním z nejzásadnějších je bezpečnost provozu po plánované výstavbě zastávek pro linkovou i městkou dopravu v Hradební ulici, a to jen několik metrů za odbočkou z Žižkovy ulice.

„Dojde k výraznému zkrácení připojovacího pruhu od ulice Žižkova a navíc bude vznikat průplet autobusů zajíždějících na zastávku a vozidel, která vyjíždí od Žižkovy na Hradební,“ vysvětluje Dana Čírtková, policejní mluvčí. „Nepřísluší nám toto rozhodnutí zpochybňovat, pokud přispěje k bezpečnosti,“ doplňuje Svatošová. 

ČTĚTE TAKÉ: Důvodů k instalaci semaforu bylo více, říká policie. Řidiči a chodci si prý budou muset zvyknout 

Zastávky budou v Hradební ulici umístěny obousměrně, a to z důvodu výstupního a nástupního potenciálu cestujících směřujících k centru města. Místa budou stavebně řešena do konce dubna letošního roku. Zastávky budou součástí krajské komunikace, budou hrazena z rozpočtu Kraje Vysočina. Zatížit by ho měly cifrou do 3,5 milionu korun. 

„Zastávky se stanou přirozenou součástí rozšíření nástupních a výstupních míst pro cestující v rámci nového systému Veřejné dopravy Vysočiny,“ uzavírá Jitka Svatošová.

Foto Dalibor Mašek

Štítky křižovatka, semafor, Hradební, Žižkova, zastávka, instalace, Kraj Vysočina, Policie České republiky, Veřejná doprava Vysočiny

Zastávky v Hradební ulici se začnou budovat v dubnu. Vyjdou na 3,5 milionu, zaplatí je kraj | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.