Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ANKETA: Na dálnici D1 u Humpolce zůstane rychlost snížená na 100 kilometrů v hodině

Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, kde se zpozdila rekonstrukce, zatím zůstane pro auta rychlost snížená na 100 kilometrů v hodině. Jak dnes řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl, důvodem je stav starého betonového povrchu, který je deset dvanáct let za svou technickou životností. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) 22. ledna při debatě ve Sněmovně řekl, že dálnice by v tomto úseku měla být zprovozněna bez omezení rychlosti zhruba k 18. únoru.

„Nejdůležitější je, že ta dálnice je plně průjezdná,“ řekl dnes Jan Rýdl. Ve standardní šířce je D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem v provozu od 11. února, předtím tam dělníci několik dní odstraňovali provizorní svodidla a obnovovali dopravní značení. Rychlost do 100 kilometrů v hodině tam teď je podle Rýdla vzhledem ke kvalitě dálničního povrchu odpovídající.

Zvyšovat na 130 kilometrů v hodině se nebude ani po avizovaných dílčích opravách v této části D1, které se mají uskutečnit v nejbližší době. Minulý týden už dělníci v noci na pátek spravovali výtluky kolem 103. kilometru.

PSALI JSME: VIDEO: Za včerejší kolaps na D1 může nepřipravenost modernizovaného úseku. Ministerstvo dostane dopis, řekl hejtman Běhounek 

Desetikilometrový úsek D1 mezi 94. a 104. kilometrem byl kvůli zpožděným stavebním pracím zúžený i v zimě, v prosinci tam při sněžení kolabovala doprava. ŘSD pak oznámilo ukončení smlouvy se stavaři, odstoupení od smlouvy následně oznámilo samo stavební sdružení tvořené českou firmou Geosan Group, italskou Toto Costruzioni Generali a kazašskou SP Sine Midas Stroy, které na zakázce v celkové hodnotě 1,75 miliardy korun pracovalo. 

Rekonstrukce dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začala loni v březnu, dokončena měla být v příštím roce. Součástí zakázky byla podle Rýdla i nezbytná úprava dálničního povrchu, aby vydržel i při rekonstrukci, kdy měla být doprava po určitou dobu v obou směrech stahovaná vždy do jedné poloviny dálnice.

„My jsme je opakovaně vyzývali, aby v souladu s harmonogramem tyto práce provedli. Nikdy je neprovedli,“ řekl dnes Rýdl.  ŘSD podle mluvčího připravuje podklady k tomu, aby mohlo dokončení rekonstrukce této části D1 co nejrychleji zadat novému zhotoviteli.

Souhlasíte s výše uvedeným dopravním opatřením?

Celkem hlasovalo21 čtenářů

Autoři | Foto www.doznac.cz

Štítky dálnice, D1, Humpolec, rychlost, Dálnice D1, Ředitelství silnic a dálnic, rekonstrukce, Větrný Jeníkov, Dan Ťok, ANO 2011, Generali Česká pojišťovna, Geosan Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Na dálnici D1 u Humpolce zůstane rychlost snížená na 100 kilometrů v hodině | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.