Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Studenti z třebíčské průmyslovky postavili novou Tatru. Využijí ji krajští silničáři

Před několika hodinami se poprvé nastartovala Tatra Phoenix, kterou postavili studenti Střední průmyslové školy v Třebíči v dílnách Krajské správy a údržby silnic Vysočiny v rámci své praktické výuky. Projekt iniciovaný Krajem Vysočina a kopřivnickou Tatra Trucks měl trvat celý rok.

„Tým mladých konstruktérů nás všechny překvapil svým nadšením a rychlou pečlivou prací. Oživení složeného nákladního vozu pod dozorem profesionálů v mateřské firmě bylo téměř formalitou,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

Završením pilotního projektu na Vysočině byla tento týden prezentace hotového vozu Tatra Phoenix 4x4 za účasti studentů třebíčské průmyslovky a vedení školy, zástupců Kraje Vysočina, KSÚS Vysočiny a automobilky Tatra Trucks.

Nová tatrovka před prezentací prošla standardní diagnostickou kontrolou, jako všechny vozy vyrobené v kopřivnické továrně. Pak došlo na první slavnostní oživení vozu a studenti, kteří vůz postavili, si jej také nastartovali.

„Pro kluky to je určitě velký zážitek, postavili opravdový nákladní vůz a dnes můžou vidět, že funguje a jezdí. My jsme byli moc rádi, když jsme dostali nabídku zapojit se do tohoto projektu, je to totiž výjimečná příležitost, jak obohatit výuku středoškoláků a nadchnout je pro svůj obor. Volba padla na třebíčskou průmyslovku, protože už tam měli zkušenosti se stavbou jiných, i když menších vozidel z minulosti. Po oživení tatrovka dostane speciální nástavbu a bude sloužit silničářům u nás na Vysočině,“ vysvětlila Jana Fialová, která měla projekt na starosti.

Kontrola i nastartování vozu proběhlo v pořádku, a tím se potvrdilo, že studenti i jejich pedagogové a školitelé z kopřivnické automobilky odvedli dobrou práci. Nová tatrovka pak na továrním zkušebním polygonu za účasti hostů i zástupců médií vykonala první úspěšnou zkušební jízdu.

Začátek vzniku nové „studenské“ tatrovky se datuje do poloviny minulého roku. V červenci 2018 společnost Tatra Trucks v několika zásilkách dodala stovky dílů, včetně komponentů unikátního tatrováckého podvozku s centrální nosnou rourou, kabiny a motoru s převodovkou, potřebných k sestavení vozu Tatra Phoenix, které putovaly do dílen KSÚS Vysočiny. Právě tam studenti třebíčské průmyslovky vůz sestavovali pod pečlivým dozorem svých pedagogů. Předtím však ještě absolvovali jak studenti, tak mistři odborného výcviku, důkladné školení přímo v kopřivnické automobilce.

„U nás na škole už jsme stavěli sportovní vozy nebo traktor, ale Tatra Phoenix byla opravdová výzva. Chtěl bych poděkovat kopřivnické Tatře i radním Kraje Vysočina, že jsme mohli být součástí tohoto projektu. Studentům posledních pár měsíců práce na tatrovce hodně dalo, mohli si osahat věci, které je čekají v praxi, a to je neocenitelná zkušenost,“ řekl Zdeněk Borůvka, ředitel Střední průmyslové školy v Třebíči.

Omlazení vozového parku 

Vlastní stavba vozu začala v září v Jihlavě slavnostním předáním symbolického klíče zástupci Tatra Trucks do rukou Jana Míky, ředitele Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, a radní Jany Fialové. Právě kraj nový vůz pro KSÚS Vysočiny pořídil, aby omladil vozový park, zároveň však tatrovka posloužila i jako učební pomůcka v rámci praktické výuky studentů Střední průmyslové školy v Třebíči. Hotový model bude využívat vybrané cestmistrovství na Třebíčsku.

Celý projekt tak má mnohem větší přínos než jen běžný nákup nových vozidel údržby. Přispěl k tomu, že vynaložené veřejné prostředky pomohly zkvalitnit výuku středoškoláků, zatraktivnit ji pro budoucí studenty technických oborů a v neposlední řadě za ně byl pořízen vůz české výroby a značky.

„Jsme rádi, že takovýto unikátní projekt vznikl a děkujeme partnerům, že s námi na něm spolupracovali. Chceme projekt do škol rozšířit na celou Českou republiku a věříme, že bude mít pozitivní odezvu. Chceme jím podpořit technické vzdělávání u nás, protože kvalitních odborníků v technických oborech je velký nedostatek. Studenti si díky tomuto projektu mohou přímo vyzkoušet, jak se tatrovky vyrábějí a zároveň se seznámit s jejich unikátní konstrukcí,“ řekl Petr Hendrych, obchodní a marketingový ředitel Tatra Trucks.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky Tatra, projekt, student, doprava, silničáři, Kraj Vysočina, Tatra Trucks, Tatra 158 Phoenix, údržba, Třebíč, Jana Fialová, Střední průmyslová škola, automobilka, Jan Míka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti z třebíčské průmyslovky postavili novou Tatru. Využijí ji krajští silničáři | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.