Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ŘSD začalo odstraňovat svodidla na zúžené dálnici D1 mezi Humpolcem a Jeníkovem

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo v pátek 8. února ve 21:00 odstraňovat provizorní svodidla v zúžené části D1 na Vysočině mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Po jejich odstranění bude dálnice ve standardní šířce. Rychlost ale zůstane omezená na 100 kilometrů v hodině, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Práce na odstraňování svodidel jsou naplánované do pondělních 21:00. Během nich se bude jezdit většinou jedním pruhem v každém směru. V neděli mezi 15:00 a 19:00 bude provoz na Prahu veden dvěma pruhy, aby se předešlo kolonám.

„O více než týden dřív bude dálnice bez jakéhokoli šířkového omezení,“ řekl Jan Rýdl. Původní předpoklad ŘSD, o kterém mluvil i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), byl, že dálnice bude plně průjezdná 18. února. V plánu bylo umožnit znovu jízdu rychlostí až 130 kilometrů v hodině. Podle Rýdla to ale nebude možné kvůli špatnému stavu betonové vozovky. Dálnici ještě čeká několik krátkodobých uzavírek kvůli lokální opravě některých částí. ŘSD je bude provádět o víkendu nebo v noci vždy v úseku dlouhém jen několik set metrů.

Desetikilometrový úsek D1 mezi 94. a 104. kilometrem je zúžený kvůli započaté modernizaci, kterou se nepodařilo dokončit do zimy. ŘSD od ledna odstraňuje závady ve sjízdnosti, aby se mohl provoz vrátit na dva jízdní a jeden odstavný pruh v obou směrech.

Rekonstrukce dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem za 1,75 miliardy korun začala loni v březnu. Práce se nepodařilo dokončit před zimou a v zúženém úseku začala loni v prosinci kolabovat doprava. ŘSD následně ukončilo spolupráci s původním dodavatelem a nechalo jinými firmami posunout nebo odstranit dočasná svodidla, aby byla dálnice přes zimu lépe průjezdná. Na jaře chce vybrat nového dodavatele, který by měl v létě pokračovat v opravách.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky dálnice, D1, ŘSD, svodidla, modernizace, Ředitelství silnic a dálnic, Humpolec, Dálnice D1, Větrný Jeníkov, Kraj Vysočina, Dan Ťok, ANO 2011, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD začalo odstraňovat svodidla na zúžené dálnici D1 mezi Humpolcem a Jeníkovem | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.