Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zimní údržba silnic na Vysočině je dražší než dřív. Zatím se použilo skoro osm tisíc tun soli

Náklady na zimní údržbu silnic na Vysočině jsou výrazně vyšší než v předcházejících letech. Oproti pětiletému průměru narostly k 17. lednu zhruba o 25 procent, přičemž letošní zima zdaleka ještě neskončila, uvedl v tiskové zprávě náměstek ředitele Krajské správy a údržby silnic Vysočiny (KSÚSV) Julius Janeba. Jen od začátku letošního použili krajští silničáři přes 7700 tun soli. Loňská zima stála krajské silničáře přibližně 253 milionů korun.

V posledních pěti letech najeli silničáři při zimní údržbě silnic druhé a třetí třídy asi 377 tisíc kilometrů. Od začátku sezony 2018/2019 do 17. ledna jde o výkon přes 481 tisíc kilometrů. Soli spotřebovali průměrně za posledních pět zimních sezon na silnicích nižších tříd 7518 tun. Tuto zimu už je spotřeba k 17. lednu 9425 tun.

KSÚSV se stará o sjízdnost 4700 kilometrů vozovek. Kromě krajských komunikací nižších tříd musí prohrnovat a čistit státní silnice první třídy, vyjma části přivaděče k dálnici D1. Včetně rezerv na to má 142 sypačů. „V krizovém případě lze přestavět na zimu dalších 12 aut," řekl už dřív Julius Janeba. Při údržbě všech silnic tak při loňské zimě silničáři ujeli asi 540 tisíc kilometrů.

Na začátku zimy měli silničáři ve skladech připravených 22 tisíc tun soli a 65 tisíc tun inertního posypu. Sůl používají na 1530 kilometrech silnic, tedy na třetině z celkové délky komunikací, o které se starají.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky zima, údržba, sníh, silničáři, silnice, Kraj Vysočina, sůl, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní údržba silnic na Vysočině je dražší než dřív. Zatím se použilo skoro osm tisíc tun soli | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.