Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na dálnici D1 na Vysočině začaly opravy kaveren. Jezdí se dál dvěma pruhy

Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začaly práce na sanaci dutin pod středovou částí vozovky. Po jejich opravě bude dálnice průjezdná obousměrně třemi pruhy. Dosud se kvůli rekonstrukci jezdilo v desetikilometrovém úseku jen dvěma pruhy. Oprava kaveren provoz na dálnici dál neomezí, pracuje se ve střední části mezi dočasnými svodidly. Za sanaci zaplatí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) asi devět milionů korun, řekl jeho mluvčí Jan Rýdl.

Společnost GKR Zakládání s. r. o., které zakázku na sanaci získala, začala s opravou na 104. kilometru dálnice, kde je přibližně čtyřicetimetrová dutina. Díry pod dálnicí podle Rydla vznikly chybou původního zhotovitele modernizace, se kterým ŘSD ukončilo v prosinci loňského roku spolupráci. Na chyby podle Rýdla upozorňovalo ŘSD zhotovitele od srpna loňského roku.

Dutiny se budou vyplňovat přes vrty, povrch dálnice narušený nebude, řekl technolog dodavatele Jaroslav Zdvořák. Předpokládá se, že na sanaci kaveren bude nutné použít asi 770 tun cementu. Podle Zdvořáka je technologie použitelná do teploty pět stupňů Celsia pod nulou. A díky chemickým přísadám je možné pracovat i za většího mrazu.

PSALI JSME: FOTO: Kolaps na Vysočině. Kolony narůstají, problémy jsou na dálnici i na železnici 

Sanaci podle něho bude provádět deset až 14 pracovníků, kteří budou mít k dispozici také tři vrtné soupravy. Kaverny pod dálnicí, které vytyčil geodet, mají od 12 do 40 metrů, řekl Zdvořák. Součástí prací jsou i pozorovací vrty, které mají ověřit, že pod dálnicí nezůstane po sanaci žádný volný prostor.

PSALI JSME: Dálnice D1 u Humpolce je už plně průjezdná v obou pruzích. Mobilní svodidla již zmizela 

Po opravě dutin, které jsou mezi 97. a 104. kilometrem v celkové délce asi 600 metrů, bude nutné opravit betonový povrch dálnice a odstranit dočasná svodidla. Opravy bude nutné dělat za částečného omezení dopravy, proto budou naplánované na víkend, kdy je provoz menší, řekl Rýdl. Ve třech pruzích a až 130 kilometrů v hodině se podle Rýdla bude na dálnici jezdit po polovině února. 

Rekonstrukce dálnice v úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem za 1,75 miliardy korun začala loni v březnu. Práce se nepodařilo dokončit před zimou. Ve čtrnáctikilometrovém zúženém úseku začala loni v prosinci kolabovat doprava. ŘSD následně ukončilo spolupráci s původním dodavatelem a nechalo jinými firmami posunout nebo odstranit dočasná svodidla, aby byla dálnice přes zimu lépe průjezdná. Na jaře chce vybrat nového dodavatele, který by měl v opravách pokračovat v letních měsících.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky dálnice, D1, kaverna, oprava, omezení, doprava, ŘSD, environmentální remediace, Dálnice D1, Ředitelství silnic a dálnic, Kraj Vysočina, Humpolec, Větrný Jeníkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dálnici D1 na Vysočině začaly opravy kaveren. Jezdí se dál dvěma pruhy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.