Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Doufali jsme, že do poloviny prosince nepřijde sněhová kalamita. A ona přišla, hájil se ministr dopravy

Na Ministerstvu dopravy a Ředitelství silnici a dálnic je v posledních dnech opravdu rušno. Minulý týden totiž na nejvytíženější české dálnici naprosto zkolabovala doprava, kolony měřily desítky kilometrů a řidiči strávili na dálnici i 20 hodin. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) tak v úterý odpoledne hájil dopravní komplikace na D1. Podle jeho slov všichni doufali, že sněhová nadílka nepřijde do 16. prosince. Přišla.

„My jsme doufali, že do 16. prosince kalamitní sníh nepřijde, protože do té doby bychom to byli schopni zvládnout, ale bohužel přišel v této fázi. Prostě to přebíráme do vlastních rukou a končí,“ prohlásil na tiskové konferenci v úterý odpoledne ministr Dan Ťok.

Ťok vysvětlil komplikace na D1 kombinací nešťastného zúžení a neplnění termínů ze strany zhotovitele. Tím bylo sdružení firem tvořené italskou Toto Costruzioni Generali a české stavební společnosti Geosan Group. 

ČTĚTE TAKÉ: Opravy na dálnici D1: Kvůli posunování svodidel se tvoří kolony v obou směrech 

Zhotovitel nabral u stavby během roku téměř dvouměsíční zpoždění. Podle ŘSD a miinsterstva dopravy je vina hlavně na jejich straně, podle opozice a bývalého ministra dopravy Antonína Prachaře muselo ministerstvo a ŘS Dvědět už dlouho před kalamitou, že se schyluje k maléru.

„Okamžitě tento úsek rozšíříme, aby se tam dalo projíždět ve dvou pruzích pro kamiony, a ŘSD v nejbližší době upraví dálnici tak, aby se to dalo vysoutěžit znova,” prohlásil Ťok. Následně se omluvil všem řidičům za vznilé problémy. 

ČTĚTE TAKÉ: Řidiče čeká ve středu na D1 opravdové peklo. Dálnice se zúží na jeden pruh 

Na situaci reagoval z Vídně i premiér Andrej babiš (ANO). „Pana ministra jsem už minulý týden důrazně vyzval, aby to řešil. Očekával bych, že když vznikl ten problém, že šéf ŘSD půjde na místo a bude to tam organizovat,” řekl  premiér. „Nemají se vymlouvat na kamiony nebo na stavební firmu, je to odpovědnost ŘSD. Ministr řídí ŘSD, měli by to vysvětlit,” dodal Babiš.

„Slyšel jsem ohňostroj pokrytectví a pobouření. Skoro to vypadá, jako by si tyto strany neuvědomovaly, co bylo v minulosti,”  prohlásil ministr dopravy. „Apelujeme na ministra, aby skutečně začal řešit problémy. Není to záležitost jednoho nebo dvou dnů. Situace opravdu hrozí katastrofou,” prohlásil za ČSSD Jan Chvojka. 
 

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Dan Ťok, ministr dopravy, D1, kalamita, Ředitelství silnic a dálnic, Dálnice D1, dálnice, ANO 2011, Generali Česká pojišťovna, Geosan Group, Andrej Babiš, Jan Chvojka

Doufali jsme, že do poloviny prosince nepřijde sněhová kalamita. A ona přišla, hájil se ministr dopravy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.