Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Za včerejší kolaps na D1 může nepřipravenost modernizovaného úseku. Ministerstvo dostane dopis, řekl hejtman Běhounek

Kolaps provozu na dálnici D1 způsobila podle Kraje Vysočina nepřipravenost modernizovaného úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem na zimní podmínky. Kraj pošle ministrovi dopravy Danu Ťokovi (za ANO) dopis požadující posunutí svodidel a další úpravy v úseku mezi 90. a 104. kilometrem dálnice. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) po jednání pracovní skupiny Doprava. Situací na D1 se zabývají i poslanci. Navrhují zákaz předjíždění kamionů.

„Myslím si, že je to nepřipravenost Ředitelství silnic a dálnic a ministerstva dopravy, jinak to vyjádřit nemůžu,“ řekl hejtman. Dálnici po středečním silném sněžení blokovaly kamiony, pro které nejsou podle hejtmana na dálnici patřičné odstavné plochy. Někteří řidiči na dálnici stáli kvůli povinné přestávce. Policisté je museli budit, aby odjeli.

Podle hejtmana kraj opakovaně upozorňoval, že úsek je v zimním období problematický i bez zúžení vyvolaného opravami dálnice. Stavební práce podle něho v tuto chvíli stojí a bylo by možné úsek upravit. „V tuto chvíli tam neprojede ani motorka, která by byla schopná potom navádět jednotlivé sypače,“ řekl Jiří Běhounek.

Podle ředitele krajské policie Miloše Trojánka stála některá auta v koloně až 14 hodin. Silničáři měli problém dostat do kolony sypače. Musela jim asistovat policie, každý sypač měl svou policejní hlídku. Posolené úseky do 20 minut začaly znovu klouzat. Byly to extrémní klimatické podmínky, řekl Trojánek. Provoz na D1 začal kolabovat ve středu odpoledne po hustém sněžení. Kolony se postupně protáhly na desítky kilometrů, několikrát museli policisté dálnici uzavřít. Asistovali sypačům, které do kolon vjížděly z protisměru. Situaci na dálnici se podle Trojánka věnovaly desítky policistů. Dlouhé kolony zůstávají na dálnici dosud.

Hasiči poskytovali pití a občerstvení dětem v jednom z uvízlých autobusů.

Nejvíc práce ale měli s odstraňováním popadaných stromů po celém kraji.  „Zasahovali jsme u 228 technických pomocí a 17 dopravních nehod,“ řekl ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Jiří Němec. Nasazeno bylo přes 450 profesionálních a dobrovolných hasičů.

Vysočina bude požadovat v případě mimořádné situace zákaz přejíždění do druhého pruhu, aby zůstalo místo pro projetí sypačů.

Komunisté v Poslanecké sněmovně navrhují, aby za takové situace kamiony nesměly předjíždět a blokovat dopravu. Oznámil to dnes předseda jejich poslanců Pavel Kováčik.

PSALI JSME: FOTO: Kolaps na Vysočině. Kolony narůstají, problémy jsou na dálnici i na železnici

Včerejší nový sníh a teploty pod bodem mrazu způsobily velké dopravní problémy nejen na dálnici D1. Kolaps zažila také krajská Jihlava, hned několik tahů bylo pod ledem, řidiči buď nejeli vůbec, nebo jeli velmi nízkou rychlostí. V kopcích uvízlo také několik desítek kamionů.

Těžký sníh a popadané stromy poškodily podle informací na webu Českých drah trakční vedení, proto už od středy nejezdí vlaky v úseku Horní Cerekev a Kostelec u Jihlavy a mezi Rantířovem a Jihlavou. Provoz měl být obnoven dnes v poledne stejně jako mezi Humpolcem a Lípou. Cestující vozí náhradní autobusy, některé zastávky ale neobsluhuje.  

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky dálnice, D1, doprava, kalamita, kolona, modernizace, Ministerstvo dopravy, Dálnice D1, Jiří Běhounek, Kraj Vysočina, Dan Ťok, Humpolec, ČSSD, ANO 2011, Větrný Jeníkov, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Za včerejší kolaps na D1 může nepřipravenost modernizovaného úseku. Ministerstvo dostane dopis, řekl hejtman Běhounek | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.