Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

SJÍZDNOST: Cestování po Vysočině stále vyžaduje velkou opatrnost. Dálnice D1 se rozjíždí

, aktualizováno 13. prosince 2018, 10:14

Dálnice D1 na Vysočině byla celou noc i dnes ráno sjízdná jen s velkými problémy. Kalamitní stav na ní byl zrušen až před 6:00. Problém zůstává ve středních Čechách. Policie je stále na dálnici a budí řidiče, kteří na ní odstavili své kamiony. Je potřeba, aby odjeli, a provoz mohl být plynulý, řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

Na silnicích první třídy zůstává podle silničářů po solení rozbředlý sníh, na ostatních je zmrzlý povrch krytý posypem. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Vlaky kvůli sněhu a poruše trakčního vedení od středečního rána nejezdí na dvou místech na Jihlavsku a na Pelhřimovsku.

„Dálnice D1 v tuto chvíli na Vysočině jede, kolony se pomalu rozjíždějí, problém je na úseku středních Čech kolem 60. až 70. kilometru ve směru na Brno, na Prahu by měla být dálnice plně průjezdná,“ řekla Dana Čírtková po 8:30.

Provoz na D1 začal kolabovat ve středu odpoledne po hustém sněžení. Kolony se postupně protáhly na desítky kilometrů, několikrát museli policisté dálnici uzavřít. Sypače měly problémy ucpanou dálnici projet. Později provoz blokovaly odstavené kamionu, jejichž řidiči si podle silničářů vybírali povinnou přestávku, policisté je museli budit.

Problémy byly i na silnicích v okolí dálnice. Byly špatně sjízdné a plné aut.

PSALI JSME: FOTO: Kolaps na Vysočině. Kolony narůstají, problémy jsou na dálnici i na železnici 

V noci bylo podle dispečera krajských silničářů v terénu přes sto sypačů.  Všechny kamiony, které blokovaly hlavní tahy, podle něho mohly v noci odjet. Jeden z nich blokoval silnici 34 u Jitkova na Havlíčkobrodsku. Jeho vyproštění trvalo několik hodin. U Humpolce blokoval provoz kamion s nadměrným nákladem, který nemohl sjet svažitý terén a musel čekat, než se místo prosolí, informovalo Národní dopravní informační centrum. Kalamitní stav panoval také na 112. kilometru ve směru do Prahy mezi exitem na Jihlavu a Větrný Jeníkov, před 6:00 ale stojící kamiony odjely a dálnice byla podle silničářů prosolena a zprůjezdněna.

Těžký sníh a popadané stromy poškodily podle informací na webu Českých drah trakční vedení, proto už od středy nejezdí vlaky v úseku Horní Cerekev a Kostelec u Jihlavy a mezi Rantířovem a Jihlavou. Provoz by měl být obnoven dnes v poledne stejně jako mezi Humpolcem a Lípou. Cestující vozí náhradní autobusy, některé zastávky ale neobsluhuje.

Odpoledne má být podle meteorologů zataženo a teplota vystoupá k minus jednomu stupni Celsia, ráno bylo až minus osm. Sněhové přeháňky budou jen ojedinělé, odpoledne může být polojasno.

Zdroj ČTK

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, D1, Vysočina, Dálnice D1, Kraj Vysočina, dálnice, Středočeský kraj, Jihlava, Praha, Humpolec, České dráhy, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SJÍZDNOST: Cestování po Vysočině stále vyžaduje velkou opatrnost. Dálnice D1 se rozjíždí | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.