Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

U Větrného Jeníkova je konečně průjezdný most nad dálnicí D1. Zatím však provizorně

U Větrného Jeníkova byl v tomto týdnu pro osobní auta provizorně otevřen most nad dálnicí D1, jehož přestavba se zpozdila, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Podle dřívějších informací ŘSD měla přes most, po němž vede krajská silnice od Štoků, začít jezdit auta již koncem října.

Na most na 104. kilometru D1 mají zatím stále zakázaný vjezd nákladní auta a nesmí tam ani chodci. Z těžších vozidel by podle mluvčího přes most prozatím měly jezdit jen linkové autobusy.

Přestavba mostu je součástí opravy úseku D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem na 104. kilometru, kde celkově práce nabraly zpoždění.  Opravy D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem měly být přes zimu přerušeny. 

Opravy D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou provádí ŘSD postupně od roku 2013.  Dálnice byla kvůli opravám rozdělena na 21 úseků, z nichž je zatím dokončeno 13 částí. Opravy 13,6 kilometru dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začaly letos v březnu, tato přestavba by měla být kompletně hotova v první polovině roku 2020.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) ale řekl před dvěma týdny novinářům, že se kvůli zpoždění stavby bude na dálnici pracovat i během zimy. Generální ředitel ŘSD Jan Kroupa tehdy uvedl, že by opravy mohly pokračovat do začátku ledna, a možná i poté. Stát kvůli skluzu stavební firmy pokutuje. 

„Práce prováděné na rekonstrukci D1 v letošním roce budou ukončeny v souladu s aktuálním harmonogramem tak, aby nebyla ohrožena zimní údržba na dálnici, kterou provádí ŘSD, do 16. prosince 2018,“ řekla Vlasta Končelová z firmy Geosan Group, která se na stavbě podílí.

PSALI JSME: Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem bude omezení i v prosinci 

Zakázku za 1,75 miliardy korun provádí sdružení tvořené italskou firmou Toto Costruzioni Generali a českou Geosan Group. V konsorciu byla i kazašská firma SP Sine Midas Stroy, která podle listopadového vyjádření ministra ve stavbě nepokračuje.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky most, Větrný Jeníkov, oprava, dálnice, D1, zpoždění, Dálnice D1, Ředitelství silnic a dálnic, rekonstrukce, Humpolec, Geosan Group, Dan Ťok, Jan Kroupa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Větrného Jeníkova je konečně průjezdný most nad dálnicí D1. Zatím však provizorně | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.