Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

České dráhy přidají s novým jízdním řádem vlaky z Havlíčkova Brodu na Pardubice

České dráhy (ČD) přidají na Vysočině s novým jízdním řádem osobní vlaky z Havlíčkova Brodu směrem na Pardubice, jezdit budou přes den téměř každou hodinu. Skoro o půl hodiny později bude přijíždět ranní vlak do Ledče nad Sázavou. Jinde větší změny nebudou, řekla dnes novinářům ředitelka regionálního obchodního centra ČD Lenka Horáková.

Výraznější výluky budou příští rok na tratích Světlá nad Sázavou - Čerčany a Jihlava - Brno. Dopad na dopravu v kraji budou mít i opravy tratí v okolních krajích, vlaky mohou nabírat zpoždění.

Nový jízdní řád bude platit od 9. prosince do 14. prosince 2019. Ve směru na Pardubice budou jezdit vlaky přes den přibližně každou hodinu, s výjimkou dopolední dvouhodinové pauzy. „Tam se podařilo sestavit jízdní řád tak, byť je to jednokolejná trať, že v podstatě se blížíme něčemu takovému jako je taktová doprava," uvedla Lenka Horáková. Změna souvisí s novým systémem veřejné dopravy, který připravuje Kraj Vysočina.

Regionální vlaky ujedou na Vysočině po dobu platnosti nového jízdního řádu 4,11 milionu kilometrů, v pracovních dnech vypraví ČD v průměru 382 spojů.

Tyto vlaky objednává kraj, desetiletá smlouva s ČD skončí v příštím roce. „Nevypadá to, že bude zájem jiných dopravců," uvedl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) k další možné spolupráci. Radní kraje navrhli zastupitelstvu, aby v roce 2019 vyčlenilo na úhradu ztrát osobních vlaků 325 milionů korun. 

Druhou větší změnou je posunutí osobního vlaku ze středočeských Čerčan o 23 minut, do Ledče nad Sázavou bude nově přijíždět v 09:41. „Ostatní tratě jsou, dalo by se říci, opsány," uvedla Horáková. Cestujícím přesto doporučuje, aby si odjezdy vlaků v novém jízdním řádu zkontrolovali. „Minutové posuny na jednotlivých tratích mohou nastat," upozornila.

Kvůli výlukám, která plánuje pro příští rok Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), počítají dráhy s náhradní autobusovou dopravou například mezi Vlastějovicemi a Ledčí nad Sázavou. Dopad na rychlíky i regionální vlaky na Vysočině budou mít také práce na železnici v okolních krajích, hlavně v brněnském uzlu, uvedl Pavel Surý z brněnského oblastního ředitelství SŽDC.

Výluky opět budou mezi Brnem a Havlíčkovým Brodem, na havlíčkobrodském nádraží bude pokračovat rekonstrukce nástupišť. Na červenec plánuje správa opravy kolejí za 70 milionů korun mezi Kostelcem a Slavonicemi, další práce jsou podle Surého plánované například ve směru z Jihlavy na Brno a na Veselí nad Lužnicí.

Autoři | Foto flickr.com

Štítky ČR, železnice, správa, České dráhy, Vysočina, jízdní řád, Pardubice, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, osobní vlak, Ledeč nad Sázavou, Brno, Správa železniční dopravní cesty, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České dráhy přidají s novým jízdním řádem vlaky z Havlíčkova Brodu na Pardubice | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.