Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Dopravní experti vytipovali tři nebezpečná frekventovaná místa na silnicích Vysočiny

Ze statistik krajského policejního ředitelství na Vysočině vyplývá, že za prvních deset měsíců letošního roku na silnicích v regionu došlo k více než 3700 nehodám řešených policií, při nichž bylo usmrceno 33 osob, z toho 14 na silnicích I. třídy nebo na dálnici D1. Dopravní experti v posledních třech letech vytipovali a upozornili v Kraji Vysočina na sedmnáct rizikových míst, šestnáct z nich se podařilo vyřešit nebo se řeší.

Vysočina patří spolu s Karlovarským krajem k nejflexibilnějším řešitelům rizikových dopravních míst. V rámci pravidelné Dopravní konference upozornili experti na další tři potenciálně nebezpečné silniční úseky.

Mezi řešenými úseky dlouhou dobu figurovala například velká křižovatka silnic I/23 a I/38 Kasárna. Ředitelství silnic a dálnic zde křížení významných dopravních tahů vyřešilo vybudováním okružní křižovatky. Podle informací, které ŘSD sdílelo na dopravní konferenci, bude příští rok toto místo osazeno meteostanicí s kamerou.

Na silnici I/34 - tedy u železničního podjezdu v Pelhřimově - byla instalována světelná signalizace, která upozorňuje řidiče při silných deštích na nebezpečí hluboké vody, v minulosti nebyla výjimkou hladina ve výšce dvou metrů. V případě úseku silnice II/523 Větrný Jeníkov – Bílý Kámen byly oblouky menšího poloměru před dvěma týdny osazeny svodidly.

 Ve fázi pokročilých příprav je realizace okružní křižovatky na silnicích II/129 a II/347 v Humpolci u Vodaku (vedle Penny Marketu). „Zde se jedná o velkou křižovatku. Hlavní dopravní proudy jsou odlišné od hlavní silnice. Kraj Vysočina nyní připravuje projektovou dokumentaci a v roce 2019 se počítá se stavbou okružní křižovatky,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast dopravy a silničního hospodářství Jan Hyliš.

Dopravní experti v rámci letošní Dopravní konference v Jihlavě upozornili na další tři riziková místa, kterými projíždí řidiči jedoucí po nejfrekventovanějších dopravních komunikacích v Kraji Vysočina:

  • Směrový oblouk na I/19 u Radňovic, mezi Novým Městem na Moravě a Žďárem nad Sázavou

Za rizikové místo označen směrový oblouk zhruba v polovině trasy, od roku 2013 evidováno 18 nehod řešených PČR, většina z nich způsobena nepřizpůsobením rychlosti, většina nehod zde řešena v posledním roce a půl.

Návrh řešení expertů: umístění přechodného dopravního značení s upozorněním na nebezpečí smyku a doporučené rychlosti („50“) do doby výsledku změření a vyhodnocení protismykových vlastností povrchu vozovky, dále změna trvalého svislého dopravního zařízení vodící tabule tzv. „sdružené“ nahradit zkrácenými vodícími tabulemi v počtu minimálně 5 kusů z každého směru jízdy na žlutozeleném fluorescečním podkladu, návrh na doplnění svislého dopravního značení před směrovým obloukem zatáčka vpravo ve směru od Nového Města na Moravě a zatáčka vlevo ve směru od Žďáru nad Sázavou a zvážení rozšíření vozovky.

  • Křižovatka II/353 a II/348 u obce Stáj (včetně křížení s III/3535)

Od 2013 řešeno Policií ČR 16 nehod, 2 osoby zraněny těžce, 21 lehce, příčinou vždy nerespektování příkazu dopravního značení, nebezpečné je především uspořádání křižovatky s křížením různě významných komunikací, špatné rozhledové podmínky.

Návrh řešení expertů: snížení rychlosti před vjezdem do obce, snížení svahů a úprava zářezů křižovatky, úprava dopravního značení, přestavba křižovatky.

Letos v dubnu bylo upraveno svislé i vodorovné značení na vedlejších komunikacích, nově jsou instalovány stopky, na výjezdu z obce bylo vyměněno odrazové zrcadlo. Dle statistik je v tomto místě evidována od jara pouze jedna drobná dopravní nehoda bez zranění.

Další opatření směřující ke zvýšení bezpečnosti jsou plánována na rok 2020 (v závislosti na průběhu majetkoprávní přípravy), kdy bude modernizována silnice II/353 v tomto úseku na šířkovou kategorii S 9,5 včetně úpravy křižovatky se silnicí II/348. Na příjezdu po II/348 od Arnolce budou seříznuty svahy pro zlepšení rozhledových poměrů v křižovatce. Z druhé strany od Polné je v plánu vybudovat ostrůvek spolu s úpravou dopravního značení pro usměrnění vjezdu do křižovatky.

  • Oblouk na silnici I/38 u Svojkovic na trase Jihlava - Znojmo

Vyšší nadmořská výška, zrádný vrcholový oblouk, od 2013 celkem řešeno Policií ČR 14 dopravních nehod, důvodem ve většině případů nepřizpůsobení rychlosti patrně dané dlouhou navazující komunikací.

Návrh řešení expertů: bodová úprava trasy, případné zvětšení poloměru oblouku, eventuálně změření protismykových vlastností povrchu vozovky, popřípadě pokládka zdrsňující směsi tzv. Rocbinda, která se pokládá na vozovku ke zkrácení brzdné dráhy automobilů a zároveň pomáhá ke zklidnění dopravy a svou charakteristickou sytě červenou barvou (může existovat i v jiném barevném provedení) upozorňuje řidiče na hrozící nebezpečí – problematiku v daném místě.

Veškeré závěry z dopravní konference Kraj Vysočina ve spolupráci s krajským úřadem vnímá jako podnět k dalším řešením těchto rizikových míst v součinnosti s Policií ČR.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina (repro prezentace rizikových úseků)

Štítky doprava, silnice, nebezpečí, experti, Kraj Vysočina, havárie, konference, Policie České republiky, Dálnice D1, Ředitelství silnic a dálnic, Karlovarský kraj, Jihlava, Jan Hyliš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní experti vytipovali tři nebezpečná frekventovaná místa na silnicích Vysočiny | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.