Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Silničáři na Vysočině rozmisťují sněhové zábrany a tyče. Stavaři dokončili většinu oprav

Silničáři na Vysočině v těchto dnech rozmisťují kolem silnic sněhové zábrany a vodicí tyče, posypový materiál už mají ve skladech. Plán zimní údržby neobsahuje zásadnější změny. Krajská správa a údržba se bude starat o sjízdnost 4700 kilometrů vozovek, sdělil její náměstek Julius Janeba.

Většinu oprav na silnicích, které pro kraj zajišťovala krajská správa, už stavaři dokončili nebo dokončují. Do konce měsíce se ale protáhnou opravy čtyř mostů, u nichž musela správa v průběhu stavby vybrat nové dodavatele.

Od smluv na opravy mostů na silnicích III. třídy, které jsou ve Starči, Radkově a u vsí Hluboká a Pořežín, v létě odstoupila firma Keviton. Stavební práce celkem za 16 milionů korun měly podle dřívějších údajů kraje skončit v srpnu. Termín pro zprovoznění mostů je nově stanoven na konec listopadu. Ostatní stavby se podařilo dokončit do konce října nebo s několikadenním schváleným přesahem do listopadu, uvedl náměstek.

Minulou zimu ujely podle statistik krajské správy její vozy údržby skoro 540 tisíc kilometrů, v meziročním porovnání skoro o 100 tisíc kilometrů více. Například během zimy z přelomu let 2012 a 2013 najezdili krajští silničáři při údržbě 688 tisíc kilometrů.

Silničáři na Vysočině se kromě krajských komunikací starají také o prohrnování a čištění státních silnic I. třídy, vyjma části přivaděče k D1. Včetně rezerv na to mají 142 sypačů. „V krizovém případě lze přestavět na zimu dalších 12 aut," uvedl Janeba. Zkraje roku správa dostala 21 nových sypačů Mercedes Arocs, šest vyřazených strojů pak kraj daroval na Ukrajinu.

PSALI JSME: Silničáři z Vysočiny mají jednadvacet nových sypačů. Posypové soli by měli mít dostatek 

Všechny vozy zimní údržby jsou vybaveny GPS, která on-line zaznamenává jejich aktuální pozici. Tato data sdílejí hasiči.

Ve skladech mají silničáři připravených 22 tisíc tun soli a 65 tisíc tun inertního posypu. Sůl používají na 1530 kilometrech silnic, tedy na třetině z celkové délky komunikací, u nichž zajišťují zimní údržbu. Nově letos budou chemicky udržovat i průtahy přes Hořepník, Golčův Jeníkov, Habry a dva čerstvě otevřené obchvaty u Rouštan na Havlíčkobrodsku a Skleného nad Oslavou na Žďársku.

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky silnice, počasí, sjízdnost, silničáři, Kraj Vysočina, oprava, údržba, Mercedes-Benz, Radkov, Starč, Habry, Pořežín, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři na Vysočině rozmisťují sněhové zábrany a tyče. Stavaři dokončili většinu oprav | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.