Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Humpolec slavnostně otevřel nové autobusové nádraží, patří k nejmodernějším v republice

Humpolec se v pondělí dočkal otevření zmodernizovaného autobusového nádraží. Po úpravě administrativní budovy došlo k výstavbě samotného autobusového nádraží. Do celkové rekonstrukce vynaložil koncern ICOM transport 30 milionů Kč.

Postupná přestavba a modernizace autobusových nádraží probíhá tak, aby po vzhledové i funkční stránce splňovala trendy 21. století. Součástí této rekonstrukce je unifikace podoby nádraží do jednotného designu. Ty pak budou pro cestující veřejnost přehledné a komfortní se sjednocenými designovými prvky.

Po rekonstrukci nádraží v Dačicích, Svitavách a Ústí nad Orlicí byla na řadě úprava administrativní budovy ICOM transport v Humpolci. K ní se v Okružní ulici přesune nově také autobusové nádraží z místa stávajícího. Záměrem bylo, aby se cestující v hale snadno zorientoval.

„Čekárny poskytují důstojné a bezpečné zázemí. Navíc umožní našim cestujícím používat informační panely a moderní technologie. Cestující tak získají všechny informace na jednom místě,“ vysvětlila Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva ICOM transport.

V Humpolci díky investici ve výši 17 mil. Kč vzniklo jedno z nejmodernějších autobusových nádraží. Na své si přijdou veřejní cestující i řidiči. Pro první jmenované rekonstrukce zahrnuje halu s posezením, informační kiosek, sociální zázemí  i  prostor na občerstvení. Naopak řidiči se dočkali nových nocoven, odpočinkových místností a dispečeři naopak nových kanceláří i zasedací místnosti.

Nový terminál nabízí deset krytých nástupišť a dvě místa pro výstup cestujících. Technickou zajímavostí je skutečnost, že se v rámci veřejného osvětlení nových ploch terminálu budou veškeré LED svítilny ovládat fotobuňkami, monitorující pohyb cestujících v daných sektorech. Světla v daném sektoru se vždy rozsvítí na 100 % pokud fotobuňka zaznamená pohyb. Pokud se v prostoru nebude nikdo pohybovat, světla budou svítit na 40 %. Jde tak o jeden z mnoha ekologicky šetrných prvků.

Rozsáhlá rekonstrukce za 13 milionů Kč se týkala také přilehlé čerpací stanice. Ta se díky tomu rozšířila pro veřejnost o jeden tankovací ostrůvek a tím se zvýšila celková kapacita čerpací stanice na dvanáct tankovacích míst. Z toho je hned pět ve veřejné části. V kiosku čerpací stanice navíc nově vzniklo sociální zařízení pro invalidy, větší kancelář pro zaměstnance čerpací stanice, skladovací prostor a v neposlední řadě došlo k rozšíření prodejní plochy.

Foto ICOM transport | Zdroj ICOM transport

Štítky Humpolec, autobus, nádraží, modernizace, autobusové nádraží, ICOM transport, rekonstrukce, čerpací stanice, Ústí nad Orlicí, Dačice, Svitava

Humpolec slavnostně otevřel nové autobusové nádraží, patří k nejmodernějším v republice | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.