Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Úřady prověří vliv rozšíření dráhy trolejbusů v Jihlavě na okolí. Začít s pracemi by se mohlo příští rok

Jihlava nechala prověřit možné dopady na okolí u plánovaného rozšíření trolejbusové dráhy o 5,3 kilometru v severní části města. Tímto směrem k průmyslové zóně, v níž sídlí Bosch Diesel a další velké firmy, v současnosti denně jezdí několik desítek městských autobusů, které produkují značné množství emisí i hluku. Podle zveřejněného záměru by práce na rozšíření trolejbusové dráhy mohly začít v příštím roce.

Jihlavský primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) řekl na jaře k tomuto záměru novinářům, že na elektrifikaci MHD má město šanci dostat dotaci kolem 100 milionů korun z evropských fondů.

Elektrická trakce je podle ředitele městského dopravního podniku Josefa Vilíma z pohledu emisí pro město nejžádanější, v porovnání s autobusy jsou trolejbusy i tišší. „Čili je to moderní dopravní prostředek,“ řekl Vilím.

Trolejbusy v Jihlavě slouží od roku 1948, městský podnik jich má 32.  Zbývající díl městské dopravy zajišťuje autobusy na stlačený zemní plyn nebo naftu. Na celkovém počtu ujetých kilometrů v MHD se trolejbusy podle údajů v záměru nyní podílejí 53 procenty.

Město navíc plánuje pořídit nejnovější typ trolejbusů, který je díky bateriím schopen částečně jezdit i bez trolejí. Zajíždět tak bude moci i do Nového Pávova a Antonínova Dolu. „Bylo by potřeba koupit takových devět trolejbusů s baterkami. To chystáme na rok 2020,“ uvedl ředitel.

Nová část trolejbusové dráhy by měla vést Sokolovskou a Pávovskou ulicí na smyčku u firmy Bosch a podle záměru bude napájena ze dvou nových měníren.  Zároveň by mělo být zrekonstruováno veřejné osvětlení, jehož sloupy jsou ve špatném stavu. Nově by svítidla měla být osazena na trakční stožáry. „Tím se ušetří náklady na kompletní výměnu osvětlovacích stožárů,“ řekl Vilím.  Náklady spojené s rozšířením trolejbusové dopravy se podle ředitele odhadují na 120 až 140 milionů korun. 

Autoři | Foto www.fotodoprava.com

Štítky trolejbus, dráha, rozšíření, doprava, hluk, emise, Jihlava, Robert Bosch GmbH, Rudolf Chloupek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřady prověří vliv rozšíření dráhy trolejbusů v Jihlavě na okolí. Začít s pracemi by se mohlo příští rok | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.