Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Obnova železniční trati mezi Havlíčkovým Brodem a Okrouhlicí skončí příští měsíc

Dvouletá obnova železniční trati mezi Havlíčkovým Brodem a Okrouhlicí za více než 720 milionů korun skončí příští měsíc. V úseku měřícím přes osm kilometrů, který je součástí trati 230 směrem na Kolín, pak budou moci vlaky jezdit rychleji. Zvýší se také bezpečnost řízení provozu a kapacita dráhy, sdělil mluvčí státní Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

„Stavební práce budou ukončeny 21. listopadu,“ uvedl Illiaš. Celkové investiční náklady projektu dotovaného z evropských fondů bude správa znát příští rok, kdy bude stavba ukončena účetně. Rekonstrukce trati podle mluvčího umožní zvýšit rychlost vlaků z nynějších 75 kilometrů v hodině na 100 kilometrů u klasických souprav a pro naklápěcí vlaky až na 120 kilometrů.

Jde o další etapu modernizace trati z Brna směrem na Prahu, jež začala před pěti lety. V realizaci je podle Illiaše aktuálně ještě úsek mezi Řikonínem a Vlkovem u Tišnova. Od letošního srpna se také dělají práce za více než sto milionů na havlíčkobrodském nádraží, skončí příští rok v říjnu.

Na obnově dvojkolejné trati mezi Havlíčkovým Brodem a Okrouhlicí pracovali stavaři od loňského jara. Rekonstrukce se týkala železničního svršku a spodku, trakčního vedení, mostů a propustků i sítí pro sdělovací a zabezpečovací zařízení, zahrnovala rovněž zastávku v Perknově. Pracovníci v tomto úseku také instalovali protihlukové stěny. Dlouhodobé výluky se týkaly vždy jedné z kolejí.

Havlíčkův Brod je nejvýznamnější stanicí na trati mezi Kolínem a Brnem. Od srpna se tam podle dřívějších údajů SŽDC dělají práce, které neomezují provoz nádraží. Jde například o opravu výhybek, takzvaného zavazadlového tunelu a suterénu pod prvním nástupištěm. Příští rok tam budou dělníci postupně rekonstruovat dvě nástupiště včetně přilehlých kolejí. Výhledově správa železnic plánuje celkovou modernizaci průjezdu uzlem Havlíčkův Brod s náklady okolo 1,8 miliardy korun.

Autoři

Štítky trať, železnice, obnova, modernizace, Havlíčkův Brod, Správa železniční dopravní cesty, Kolín, Brno, Praha, Řikonín, Tišnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova železniční trati mezi Havlíčkovým Brodem a Okrouhlicí skončí příští měsíc | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.