Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Poslední úseky silnice Jihlava- Pelhřimov budou opraveny za rok. Pomoci by mohly peníze z Unie

Kraj Vysočina chce příští rok zjara začít rekonstruovat posledních 4,2 kilometru silnice II. třídy mezi krajskou Jihlavou a Pelhřimovem. Celkem tento tah měří 30 kilometrů. Opravit ho zbývá v úsecích Dušejov - Hubenov a Olešná - Strměchy. Která stavební firma se prací ujme, bude jasné v zimě, uvedl v dnešní tiskové zprávě hejtman kraje Jiří Běhounek (za ČSSD). Na investice s náklady přes 100 milionů korun by chtěl kraj požádat o evropskou dotaci.

Do Pelhřimova vede ze Ždárska přes Jihlavu silnice II/602 sloužící i jako objízdná trasa při problémech na dálnici D1. Do zlepšení silnice číslo 602 kraj investuje dlouhodobě. Vloni nechal za 51 milionů korun opravit čtyři kilometry vozovky od výjezdu z Jihlavy směrem na Pelhřimov.

Přestavba naplánovaná na příští rok mezi Dušejovem a Hubenovem se bude týkat 1,7 kilometru silnice. Stavbaři tam mírně narovnají i nynější ostré zatáčky. V době rekonstrukce bude u odbočky na vesnici Ježená náhradní panelová cesta.

Částí silnice číslo 602 mezi Olešnou a obcí Strměchy dlouhou 2,5 kilometru budou během oprav projíždět osobní auta kyvadlově. Kromě celkové rekonstrukce vozovky tam projekt počítá s přidáním předjížděcího pruhu za Olešnou ve směru na Jihlavu.

O dotace na modernizaci krajských silnic II. a III. třídy je zatím možné v evropském programu IROP žádat do 21. prosince. Na tiskové konferenci minulý týden Běhounek uvedl, že by kraje chtěly tento termín prodloužit, i vzhledem k nedostatku projektantů a situaci ve stavebnictví. Kraj Vysočina spravuje skoro 4600 kilometrů silnic. Jejich letošní opravy budou stát okolo 1,2 miliardy korun.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky oprava, rekonstrukce, stavba, silnice, dotace, Pelhřimov, Jihlava, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, Olešná, Hubenov, ČSSD, Strměchy, Dušejov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední úseky silnice Jihlava- Pelhřimov budou opraveny za rok. Pomoci by mohly peníze z Unie | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.