Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlava oslaví výročí trolejbusové dopravy historickými jízdami. Lidé ušetří za jízdenky

V tomto roce si připomínáme 70. výročí zahájení trolejbusové dopravy v Jihlavě. V rámci této akci proběhne v jihlavském dopravním podniku den otevřených dveří. Zároveň se lidé v krajském městě svezou městskou hromadnou dopravou zdarma, protože současně na tento den připadá mezinárodní den bez aut. Cestující navíc obdrží pamětní jízdenky.

V areálu dopravního podniku si zájemci prohlédnou zázemí provozu MHD, současné i historické trolejbusy a autobusy.

Zároveň budou po městě na speciálních okružních linkách jezdit historické trolejbusy, které doplní moderní „parciální“ trolejbus, který je vybaven bateriemi a je schopen jezdit i v úsecích mimo trolejové vedení.

Některé historické trolejbusy Jihlavě zapůjčí Technické muzeum v Brně, další budou z Pardubic. Lidé se budou moci svézt například trolejbusem Škoda 7Tr z roku 1954, podobných vozů jezdilo do roku 1977 v Jihlavě 18.  Nejnovější typ trolejbusu zůstane v Jihlavě několik dní, aby ho dopravní podnik mohl vyzkoušet.

Uvedené okružní linky s čísly 71 až 75 pro historické trolejbusy a 76 pro parciální trolejbus budou odjíždět od jihlavského dopravního podniku. Historické trolejbusy se budou na speciálních linkách střídat.

V rámci doprovodného programu bude ve dnech 20. a 21. září na jihlavském Masarykově náměstí vystaven historický kloubový trolejbus ŠKODA 15 Tr ze sbírek Občanského sdružení za záchranu historických trolejbusů a autobusů, z.s. Trolejbus bude sloužit jako upoutávka na sobotní oslavy a zároveň na něm bude prezentována historie trolejbusové dopravy v Jihlavě. Lidé se také seznámí s festivalovým trolejbusem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava a nebo se „Zoo trolejbusem“.

Ve vozech MHD a v Komenského ulici bude probíhat ve stejný den, tedy v sobotu 22. září, festival pouličního umění.

Foto Dopravní podnik města Jihlavy

Štítky MHD, trolejbus, Dopravní podnik města Jihlavy, výročí, Den bez aut, Jihlava, doprava, dopravní společnost, městská hromadná doprava, Technické muzeum v Brně, Pardubice, Škoda 7Tr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava oslaví výročí trolejbusové dopravy historickými jízdami. Lidé ušetří za jízdenky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.