Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Příští rok začne stavba jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Bude měřit skoro pět a půl kilometru

Hned tři obchvaty, které vyjdou na stovky milionů korun, by se mohly začít stavět v příštím roce na krajských silnicích Vysočiny. Aktuálně jde do finále příprava jihovýchodního obchvatu Jihlavy, který bude měřit 5,4 kilometru. V nejbližších měsících plánuje kraj vybírat dodavatelské firmy také na obchvaty Velkého Beranova u Jihlavy a Nového Veselí na Žďársku.

Na všechny tři stavby by chtěl využít evropské dotace. Vyplývá to z údajů, které dnes poskytla vedoucí krajského odboru dopravy Hana Strnadová.

Z jihlavských ulic by měla nová část obchvatu v předpokládané ceně okolo půl miliardy korun odvést tranzitní dopravu mířící na Žďársko a k dálnici D1 u Jihlavy ve směrech od Znojma i od Třebíče. Kraj už má pro stavbu nové části silnice II/602 vyjednané pozemky a územní rozhodnutí. O vydání stavebního povolení požádá na podzim. Na jaře by se mohlo začít stavět. Po nové silnici by řidiči mohli začít jezdit asi za dva roky.

„Pro Jihlavu je to velmi důležité a jsme rádi, že to takhle pokračuje,“ řekl lidovecký náměstek primátora Jaromír Kalina. Uvedl, že město na přípravě stavby, zvláště na vypořádání pozemkových záležitostí, s krajem spolupracovalo.

Uleví se také Velkému Beranovu 

Podobně složitý a nákladný jako v Jihlavě bude obchvat Velkého Beranova, který je vzdálený od Jihlavy sedm kilometrů. Připravovaná nová část silnice II. třídy tam bude měřit 4,3 kilometru, obci pomůže od husté dopravy proudící mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou, kde je i nájezd na D1, a také směrem na Velké Meziříčí. Zmíněný obchvat Velkého Beranova by se mohl budovat zhruba 2,5 roku. Stavět se začne také na jaře.

Obchvat Nového Veselí ležícího na spojce mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou bude měřit 5,1 kilometru. I tato dvouletá stavba by podle Strnadové měla začít v příštím roce.  Nové Veselí, kde tráví dovolené třeba český prezident Miloš Zeman, bydlí 1300 lidí.  

Přípravy pokročily také u obchvatů Lukavce a Salačovy Lhoty na silnici II/128 v okrese Pelhřimov. Vykoupit se tam ale zatím nepodařilo několik posledních pozemků.

Prostaví se více než miliarda korun 

Na Vysočině je skoro 4600 kilometrů krajských silnic II. a III. třídy. Jejich letošní opravy a modernizace budou stát zhruba 1,2 miliardy korun. Obchvaty teď kraj žádné nestaví, ale výhledově je připravuje na více místech. Jde například o Velkou Bíteš, Velké Meziříčí, Jaroměřice nad Rokytnou a Moravské Budějovice.

Další silniční obchvaty budou nutné i k tomu, aby bylo možné do Jaderné elektrárny Dukovany přepravit těžké díly nových bloků, které chce budovat firma ČEZ. Jde o obchvaty Brtnice, Zašovic a Slavětic. Vybudován by musel být včas i chystaný obchvat Okříšek.

Zdroj ČTK

Štítky obchvat, doprava, silnice, stavba, Jihlava, Velký Beranov, Nové Veselí, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Dálnice D1, Miloš Zeman, Jaromír Kalina, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští rok začne stavba jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Bude měřit skoro pět a půl kilometru | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.