Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Jihlavě přibude BUS pruh a zastávka u zoo. Posune se semafor při výjezdu ze City Parku

Během letošního podzimu se před jihlavským City Parkem rozšíří silnice. Součástí zakázky za 11 milionů korun bude vytvoření nového BUS pruhu. Navíc u jihlavské zoologické zahrady vznikne nová zastávka městské hromadné dopravy.

Zakázka bude dokončena spolu s rekonstrukcí Brněnského mostu letos na podzim. Nově vzniklý BUS pruh ulehčí veřejné dopravě jedoucí na Masarykovo náměstí. O zakázku za 11 milionů korun se město rozdělí s Krajem Vysočina, kterému zmíněná krajská silnice číslo II/602 patří.

„Cena je vyšší, jelikož se zde musí posunout trakční sloupy trolejového vedení, upravit zeleň, chodník a odstranit opěrné zídky. Posunout se bude muset také semafor, který umožňuje výjezd ze City Parku na Hradební ulici,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast rozvoje města Vratislav Výborný.

Přesunutí trakčních sloupů trolejového vedení dostane na starost Dopravní podnik města Jihlavy. „Najít firmu, která umí přesunout trakční trolejové vedení a zároveň stavět, není tak jednoduché. Dopravní podnik města Jihlavy je to však umí a zbytek se bude soutěžit jako stavební zakázka,“ doplnil Vratislav Výborný.

Lidé z Březinek si polepší 

Nově vzniklý BUS pruh, který bude sloužit výhradně autobusům a trolejbusům, povede ve směru od křižovatky Kosovská - Hradební ke křižovatce Hradební – Znojemská. „BUS pruh by výrazně pomohl řadě lidí z Březinek při cestě do centra města. Nyní tam trolejbus stojí v koloně, čekajíc na semafor a tím vlastně ztrácí smysl preference MHD,“ dodal náměstek pro oblast územního plánování Radek Popelka.

Další novinkou v tomto úseku budou nové zastávky MHD. „Zastávky by mohly být v místě současné zastávky Kosovská a naproti. Máme podněty, že řada lidí neví, jak se dostat do zoologické zahrady, když přijedou například vlakem na hlavní nádraží. Zastávky by se mohly jmenovat například Zoo, což by řadě lidem pomohlo dostat se k zoologické zahradě,“ uvedl Vratislav Výborný.

Foto Stavba roku

Štítky BUS pruh, silnice, MHD, zastávka, City Park, Brněnský most, Jihlava, zoologická zahrada, městská hromadná doprava, Vratislav Výborný, Dopravní podnik města Jihlavy, Kraj Vysočina, Radek Popelka, Březinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě přibude BUS pruh a zastávka u zoo. Posune se semafor při výjezdu ze City Parku | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.