Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na D1 začal fungovat inteligentní dopravní systém. Zatím zkušebně

Na úseku páteřní dálnice D1 mezi Mirošovicemi a Rudnou byla dokončena výstavba nového inteligentního dopravního systému, který by měl řidiče informovat o situaci v provozu a výrazně tak zvýšit bezpečnost na cestách. V tiskové zprávě to oznámilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Systém je zatím v testovacím provozu.

Nový informační systém by podle ŘSD měl fungovat na bázi automatické výměny informací mezi jednotkami vybudovanými podél silnic a palubními jednotkami zabudovanými v automobilech. Řidiči tak budou dostávat informace o provozu, které by jim měly umožnit s předstihem přizpůsobit jízdu aktuální situaci. Systém bude shromažďovat informace například o pracích na vozovce, stojicích vozidlech na trase, dopravních kolonách, mimořádných událostech a další.

„Všechny tyto informace, které se k řidiči dostávají bez prodlení a zahrnují přesný popis událostí, jsou významným krokem ke zvýšení bezpečnosti a informovanosti účastníků silničního provozu," podotkl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Limitem ovšem může být prozatím nízký počet aut zapojených do systému. ŘSD přesná čísla zatím neuvedlo, ovšem podle Rýdla bude do roku 2020 tímto systémem vybaveno zhruba deset milionů aut v Evropě.

Úsek mezi Mirošovicemi a Rudnou o délce 46 kilometrů je podle měření dopravních intenzit nejvytíženějším dálničním úsekem v Česku, a proto jej silničáři vybrali k testovacímu provozu. Dopravní systém, který je součástí celoevropského projektu C-Roads, by měl být v budoucnu rozšiřován i na další vytížené dálniční úseky v zemi. 

Princip kooperativního systému (C-ITS)
Každé vozidlo vybavené C-ITS se stává automaticky účastníkem, který informace přijímá, ale i vysílá. Na rozdíl od stávajícího RDS-TMC (Radio Data System - Traffic Message Channel), je informace od C-ITS vozidel generována automaticky samotným chováním vozidel (např. spuštěním stěračů či mlhových světel, intenzivním brzděním apod.) a bezprostředně předávána ostatním vozidlům.

Autoři

Štítky dálnice, D1, C-ITS, ŘSD, kolona, varování, Dálnice D1, Ředitelství silnic a dálnic, Mirošovice, Rudná, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na D1 začal fungovat inteligentní dopravní systém. Zatím zkušebně | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.