Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Fontána nebo nový podchod. Lidé se seznámili s podobou dopravního terminálu

Jihlavská radnice dnes veřejnosti představila studii, jak by měl v budoucnu vypadat Centrální dopravní terminál, jenž by měl v Jihlavě vzniknout na místě současného městského vlakového nádraží. Podle vyjádření Tomáše Rusína, autora vítězné studie z brněnské projekční kanceláře RAW, by se zde měly potkávat krajské autobusové linky, dálkové spoje, jihlavská městská hromadná doprava, vozidla taxi spolu s cyklisty a pěšími.

Tento nový přestupní terminál vznikne v místě stávajícího vlakového nádraží Jihlava město, k němuž bude přesunuto stávající autobusové nádraží. Vlakové nádraží Jihlava město by se v budoucnu mělo stát hlavním vlakovým nádražím pro osobní přepravu v Jihlavě a bude napojeno na plánovanou vysokorychlostní trať Praha - Brno.

„V roce 2016 bylo podepsáno memorandum o spolupráci mezi Jihlavou, Krajem Vysočina, Českými drahami a Správou železniční dopravní cesty, ze kterého vzešla dohoda o financování,“ řekl dnes veřejnosti jihlavský náměstek Vratislav Výborný.

Výstavba terminálu nepůjde ruku v ruce pouze s úpravami okolí, ale dojde také k totální přestavbě kolejiště.

Cestující navíc budou moci využít nového podchodu, který je dovede například k nákupnímu a zábavnímu centru v ulici Romana Havelky. Před novou nádražní budovou by měla vzniknout nová okružní křižovatka.

„Součástí terminálu bude také třeba parkoviště P+R a depo pro cyklisty, kteří zde budou moci nechat svá kola a dál cestovat třeba další hromadnou dopravou,“ uvádí Rusín. Cestující budou moci relaxovat u velké fontány.

Centrální dopravní terminál umožní stání až pro dvacet autobusů, což byl požadavek Kraje Vysočina. „Samotnou realizaci předpokládáme nejdříve po roce 2020, a to především z důvodu řešení zaústění vysokorychlostní tratě,“ sdělil již dříve mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Studie počítá s realizací projektu po etapách. Město zatím odhadlo náklady první etapy bez investic SŽDC kolem 200 milionů korun, polovinu částky by chtělo získat z evropských fondů. 

Lidé na dnešní prezentaci také měli možnost seznámit se s vizualizací, jak by budoucí terminál měl vypadat.

Líbí se vám podoba budoucího Centrálního dopravního terminálu?

Celkem hlasovalo106 čtenářů

Foto Lenka Dvořáková, Magistrát města Jihlavy

Štítky Centrální dopravní terminál, vlaky, autobusy, MHD, doprava, Jihlava, železniční stanice, Správa železniční dopravní cesty, Kraj Vysočina, České dráhy, Vratislav Výborný, Praha, Roman Havelka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Fontána nebo nový podchod. Lidé se seznámili s podobou dopravního terminálu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.