Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na dálnici D1 kamery znovu měří rychlost mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou

Na dálnici D1 začaly kamery znovu měřit rychlost aut v opravovaném úseku mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou. Při minulém měření od loňského října tam zaznamenaly na 23 tisíc přestupků. Úsekové měření bude na D1 následně zavedeno také mezi Ostředkem a Šternovem na Benešovsku, na Vysočině mezi Hořicemi a Koberovicemi a také u Jihlavy, kde by měly být kamery osazeny příští týden. Vyplývá to z informací, které poskytlo ministerstvo dopravy a příslušné radnice.

Na opravované D1 projíždějí auta rychlostí sníženou na 80 kilometrů v hodině ve zúžených jízdních pásech. Úsekové měření rychlosti je zavedeno třetím rokem. Většina řidičů nehazarduje, přestupku se jich loni dopustilo něco přes procento. „Tu hrstku pirátů silnic, která ale způsobuje tragické nehody a dopravní komplikace, musíme spolu s policií a příslušnou obcí řešící přestupky umravňovat,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v tiskové zprávě.

Nehody ve zúžení podle policie způsobují nejčastěji řidiči, kteří nezvládnou rychlou jízdu a narazí do dočasných svodidel. Provoz na D1 mohou zablokovat na hodiny. „Úsekové měření se v posledních dvou letech osvědčilo,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Mezi Velkým Meziříčím na 146. kilometru a Lhotkou na 153. kilometru byly kamery poprvé od loňského října. Fungovat měly jen asi měsíc, ale kvůli zpoždění prací byly v provozu ještě v lednu. Odbor dopravy ve Velkém Meziříčí dostal ke zpracování zhruba 23 tisíc přestupků. Z nového měření zatím informace nepřišly, řekl vedoucí odboru Jiří Pospíchal.

Kamery během příštího týdne 

Automatický systém detekčních kamer by měl letos fungovat i mezi dálničními exity 34 a 41 Ostředek - Šternov a mezi Hořicemi na 75. kilometru D1 a Koberovicemi na 81. kilometru. Termíny spuštění ministerstvo dopravy zatím neupřesnilo.

O měření rychlosti mezi Jihlavou na 112. kilometru a Velkým Beranovem na 119. kilometru se postará město Jihlava. Jeho zastupitelé už rozhodli o uvolnění potřebných 1,6 milionu korun na vybavení. Mluvčí města Radek Tulis řekl, že s osazením kamer na dálnici město počítá v příštím týdnu, nejdřív budou fungovat ve zkušebním provozu.

Rekonstrukce D1 pokračuje na pěti úsecích. Kromě výše zmíněných pracují dělníci i mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem.

Autoři | Foto www.ceskedalnice.cz

Štítky měření, rychlost, D1, přestupek, Dálnice D1, videokamera, Velké Meziříčí, dálnice, Jihlava, Hořice, Ostředek, Koberovice, Šternov, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dálnici D1 kamery znovu měří rychlost mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.