Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Řidiče v Jihlavě zaskočily BUS pruhy v Okružní ulici. Došlo i k nehodě auta s trolejbusem

V Jihlavě především v Okružní ulici je několik nových BUS pruhů. V době uzavírky Brněnského mostu, kdy je po Okružní ulici vedena frekventovaná objízdná trasa, toto opatření napomáhá vozidlům městské i meziměstské dopravy dodržovat jízdní řády.

První BUS pruh byl v Jihlavě vyznačen už před třemi lety na Havlíčkově ulici, novinka na Okružní ulici přesto některé řidiče zaskočila, dokonce zde došlo ke kolizi osobního auta s trolejbusem.

Magistrát města Jihlavy si proto dovoluje řidičům připomenout několik pravidel provozu na komunikaci s BUS pruhy, dle § 14 zákona č. 361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích.

1. Pokud vozidlo přejíždí z BUS pruhu do přilehlého jízdního pruhu, má přednost. Řidič vozidla jedoucí ve vedlejším pruhu mu musí umožnit přejezd snížením rychlosti jízdy, popřípadě i zastavením vozidla. Řidič vozidla ve vyznačeném jízdním pruhu je povinen dávat znamení o změně směru jízdy.

2. Řidič odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu. A řidič odbočující vpravo musí dát přednost v jízdě vozidlům ve vyhrazeném jízdním pruhu.

3. Jede-li vozidlo ve vyhrazeném jízdním pruhu rychleji než ostatní vozidla jedoucí stejným směrem, nejde o vzájemné předjíždění.

Všechny BUS pruhy, které se nyní v Jihlavě objevily, nejsou vyznačeny nastálo. Po ukončení uzavírky Brněnského mostu zůstanou zachovány jen bíle vyznačené pruhy v dolní části Okružní ulice (na straně u sportovní haly) a před prodejnou Lidl.

Vyznačení BUS pruhů není ojedinělou aktivitou, zapadá do dlouhodobé strategie Jihlavy a je jedním z kroků pro podporu hromadné dopravy osob jako udržitelné formy dopravy.

Tisková zpráva | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky BUS pruhy, Okružní, pravidla, Brněnský most, Jihlava, Lidl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiče v Jihlavě zaskočily BUS pruhy v Okružní ulici. Došlo i k nehodě auta s trolejbusem | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.