Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Co bude s dopravou v Jihlavě? Přijďte diskutovat do DIODu nad návrhy jejího rozvoje

Tým projektu Jihlava [ne]jede dal dohromady návrh dvaadevadesáti opatření, kterými chce zlepšit dopravu v krajském městě v příštích dvanácti letech. Jsou mezi nimi projekty, o kterých se v Jihlavě mluví již řadu let, ale také novinky vzešlé z podnětů občanů a návštěvníků města. Než se návrh dokončí, můžete se s ním seznámit na workshopu ve čtvrtek 19. dubna v jihlavském DIODu.

Na návrhu opatření pracovali specialisté na územní plánování, dopravu a investice jihlavského magistrátu v posledních dvou měsících. Vycházeli ze společné vize mobility, sestavené s odborníky i zástupci veřejnosti na předchozím workshopu. Ten se uskutečnil 18. ledna v DIODu a určil mantinely pro vyhledání přínosných projektů pro město: zlepšit každodenní cestování po městě veřejnou, cyklistickou a pěší dopravou, snížit dopravní zatížení centra nebo rezidenčních čtvrtí či rozšířit a integrovat síť veřejné dopravy s regionem.

Mezi shromážděnými návrhy jsou velmi různorodé akce - například:

  • Pro chodce a cyklisty doplnění stezek do oblastí se špatnou dostupností, úložiště kol nebo první projekt sdílení městských jízdních kol.
  • V oblasti parkování další rozšíření rezidentských parkovacích zón, záchytná parkoviště P+R nebo parkovací dům v ulici Legionářů.
  • Pro cestující veřejnou dopravou nová trolejbusová trať do Bedřichova spojená s pořízením moderních bateriových vozidel, nové či posílené linky MHD do poptávaných lokalit, tarifní i prostorová integrace s regionální dopravou.
  • Na síti komunikací výstavba silničního obchvatu města a vnitřního městského okruhu, vyvážená zamezením dopravních zkratek přes rezidenční oblasti a revitalizací městských tříd.

Nejdražšími navrhovanými projekty jsou Centrální dopravní terminál s náklady kolem jedné miliardy korun a Jihovýchodní obchvat města s investicí bezmála půl miliardy korun.

Příprava takových projektů vyžaduje dobrou koordinaci a spoluúčast investorů, s využitím evropských či národních dotací. K prokázání přínosu navrhovaných projektů slouží právě Plán udržitelné městské mobility, vznikající v projektu Jihlava [ne]jede.

Návrh je nyní připraven ze strany projektového týmu, může být však ještě upraven a vylepšen na základě diskuze s odborníky a veřejností. „Zveme tedy všechny zájemce o dopravu v Jihlavě na workshop ve čtvrtek 19. dubna od 15 hodin, v hlavním sále jihlavského DIODu (Divadlo otevřených dveří) v Tyršově ulici. Předchozí registrace k účasti není nutná,“ dodává Radek Tulis, mluvčí jihlavské radnice.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky doprava, budoucnost, MHD, cyklostezky, Jihlava, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude s dopravou v Jihlavě? Přijďte diskutovat do DIODu nad návrhy jejího rozvoje | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.