Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silničáři Vysočiny už zametají vozovky a spravují nejhorší díry. Zbyla skoro polovina soli

Silničáři na Vysočině už zametají z vozovek drť vysypanou během zimy a spravují nejhorší výtluky. Náklady na zajišťování sjízdnosti komunikací během uplynulého zimního období ještě nemá Krajská správa a údržba silnic Vysočiny sečteny, podle předpokladu budou v porovnání s minulými roky průměrné nebo mírně podprůměrné. Ve skladech z loňska zbylo asi 40 procent soli, sdělil výrobní náměstek krajské správy Julius Janeba.

Zima pro silničáře s příchodem astronomického jara neskončila, výjezdy podle náměstka měli i v minulém týdnu. Náklady na zimní údržbu budou mít sečteny ve druhé polovině dubna. V nejmírnějších zimách je stála okolo 150 milionů korun a v nejtužších zimách i 250 milionů korun.

Před uplynulou zimou měli krajští silničáři ve skladech 22 tisíc tun posypové soli, spotřebovali okolo 13 tisíc tun. Chemický posyp používají asi na třetině vozovek. Zbývající silnice sypou drtí, jíž za zimu použili 50 tisíc tun. Tyto komunikace už silničáři čistí. „Máme nasazeny zametače a začíná úklid po zimě,“ uvedl Janeba.

Krajská správa se stará o prohrnování a sypání 4700 kilometrů silnic. Kromě krajských vozovek II. a III. třídy nadále zajišťuje i údržbu státních silnic I. třídy. V loňské soutěži Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se krajským silničářům podařilo získat smlouvu na další osmileté období. Letos krajští mimořádně se svými sypači vypomáhali i na dálnici D1, již 16. ledna zablokovaly nehody desítek vozidel na 99. kilometru.

Padesát milionů korun 

„Zima byla docela dobrá. Nezaznamenala jsem žádný exces,“ řekla ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová k práci krajských silničářů.  Dodala, že si plní povinnosti v souladu se smlouvou.

Výtluky na vozovkách zatím silničáři opravují studenou směsí, teplou asfaltovou směs budou z obaloven dostávat od dubna. Na opravy škod po zimě kraj svým silničářům rozhodnutím zastupitelstva z minulého úterý pošle 50 milionů korun.

V krajské Jihlavě se o čištění 500 kilometrů silnic a chodníků stará podnik Služby města Jihlavy. Náklady na zimní údržbu se tam do začátku března dostaly na 6,5 milionu korun, což je podle tehdejšího vyjádření firmy v porovnání s minulými zimami průměrná hodnota. Blokové čištění komunikací v Jihlavě probíhá od 26. března, potrvá asi osm týdnů. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky opravy, silnice, výmoly, díry, silničáři, zima, Kraj Vysočina, Jihlava, Ředitelství silnic a dálnic, sůl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři Vysočiny už zametají vozovky a spravují nejhorší díry. Zbyla skoro polovina soli | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.