Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Před deseti lety se stala největší hromadná nehoda na D1. Bouralo více než devadesát aut

Šest těžce zraněných a dalších 24 lehce si vyžádala největší hromadná silniční nehoda v Česku, která se stala přesně před deseti lety, tedy 20. března 2008. V hustém sněžení se tehdy na dálnici D1 v kritickém úseku v okolí Jihlavy během chvíle stalo 93 nehod, při nichž bylo poškozeno 231 vozidel a vznikla škoda za téměř 30 milionů korun.

Při sérii nehod v kolonách uvízly tisíce lidí. První auta bourala kolem 9:30, krátce nato byla D1 uzavřena mezi 91. a 134. kilometrem. Zprůjezdněna byla až o 17 hodin později, na velikonoční pátek o půl třetí ráno.

Za hlavní příčinu nehod byla označena vysoká rychlost v hustém sněžení a nedostatečná vzdálenost mezi vozidly. V souvislosti s nehodou řada odborníků kritizovala nedostatečný počet informačních tabulí na dálnici a celkově katastrofální stav celé D1.

Další hromadná dopravní nehoda se odehrála v polovině letošního ledna, kdy Vysočinu zasypalo velké množství sněhu. Dálnice D1 stála devatenáct hodin, tedy ještě déle než v roce 2008. Zde bouralo více než třicet aut kolem 99. kilometru u Větrného Jeníkova. Zraněno bylo deset lidí. Kvůli této hromadné nehodě tehdy zasedl dokonce krajský krizový štáb.

ČTĚTE TAKÉ: Kvůli situaci na dálnici D1 zasedá krizový štáb. Pro cestující jsou k dispozici deky a teplý čaj 
 

Autoři | Foto ZZS Kraje Vysočina

Štítky D1, dálnice, nehoda, zranění, havárie, Dálnice D1, Česko, Jihlava, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před deseti lety se stala největší hromadná nehoda na D1. Bouralo více než devadesát aut | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.