Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pravidelná vlaková doprava se do Jemnice vrátí 30. března. První den s historickým vlakem

Po sedmileté pauze se na železnici z roku 1896 mezi Jemnicí a Moravskými Budějovicemi na Třebíčsku vrátí osobní vlaky. Kraj Vysočina přispěje na pravidelné víkendové spoje. Zahájení provozu začne slavnostně 30. března v 9 hodin, řekl starosta Jemnice Miloslav Nevěčný.

„První den bude jezdit motorový vůz s historickými vagony, zájemci se budou moci svést i na drezíně. Bude tam modelové kolejiště a atrakce pro děti,“ popsal starosta oslavu, kterou město chystá na jemnickém vlakovém nádraží.

Na památkově chráněné jednokolejce měřící skoro 21 kilometrů byla pravidelná osobní doprava zastavena 31. prosince 2010, podle úřadů kvůli ztrátovosti. Na trati pak díky podpoře samospráv jezdily příležitostné osobní vlaky.

Letos už bude provoz pravidelný, ale pouze o víkendech. Kraj za objednané spoje zaplatí přes 706 tisíc korun. Na jaře a na podzim budou o víkendech jezdit tři páry vlaků dopravce Railway Capital. „O letních prázdninách k tomu přidáme ještě jeden pár, který zaplatí město,“ řekl Nevěčný. Spoj bude zajišťovat Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě, s nímž město dlouhodobě spolupracuje a který doposud zajišťoval příležitostné vlakové vyjížďky.

Díky tomu, že kraj osobní dopravu znovu objednal, zrušila v únoru Správa železniční dopravní cesty veřejnou soutěž na prodej této regionální trati.  Nabízela ji za více než osm milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vlak, trať, Jemnice, Moravské Budějovice, Kraj Vysočina, okres Třebíč, Railway Capital, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Pravidelná vlaková doprava se do Jemnice vrátí 30. března. První den s historickým vlakem | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.