Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

U obce Kámen začaly přípravné práce na stavbu obchvatu. Bude hotovo zhruba do dvou let

Na Pelhřimovsku zahájili stavaři přípravu na stavbu silničního obchvatu obce Kámen. Nových 2,4 kilometru hlavního tahu číslo 19 mezi Pelhřimovem a jihočeským Táborem začne sloužit přibližně za dva roky. Zakázku za 155 milionů korun bez daně dostalo od státního Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) sdružení Kámen pod vedením firmy Silnice Group. Stavaři už převzali staveniště a přípravné práce zahájili počátkem tohoto měsíce, informovala dnes firma ČTK.

Auta by měla po novém obchvatu začít jezdit na začátku roku 2020 a v létě stejného roku by měla být celá investice dokončená. „Pevně věříme, že obchvat pomůže ke zlepšení ovzduší a nastartování dalšího rozvoje nejen obci Kámen, ale také místnímu stejnojmennému hradu,“ uvedl vedoucí projektu za Silnice Group Martin Račanský.

Obcí se skoro 300 obyvateli ve všedních dnech projíždí přes 7000 aut. „Nám to přinese velkou úlevu. Veškerá doprava včetně mnoha kamionů jde středem obce, takže někdy se dlouho třeba ani nedá přejít ulice,“ řekl ČTK starosta František Hofman. Místních podnikatelů by se odliv aut neměl dotknout, je tam jedna prodejna. „Je tu hrad, je to turistická oblast a v sezoně sem ti turisté přijdou stejně,“ uvedl starosta.

Podle údajů kraje, který památku spravuje, navštívilo v minulém roce hrad Kámen 18 600 lidí.

Silniční průtah má nevyhovující směrové i výškové parametry, v úsecích se stoupáním na vjezdech do vsi se stávají nehody. Při stavbě nové části silnice I/19 dělníci postaví také lávku pro pěší a cyklisty a skoro 50 metrů dlouhý most umožňující napojení silnice na Nízkou Lhotu. Druhým členem sdružení pro stavbu obchvatu je firma Váhostav - SK.

Vysočinou prochází přes 400 kilometrů státních silnic první třídy. Dva obchvaty jsou na nich rozestavěné od loňska. Jde skoro o tři kilometry I/34 u Rouštan na Havlíčkobrodsku a dvoukilometrový obchvat obce Sklené nad Oslavou na Žďársku na I/37 mezi Žďárem nad Sázavou a Velkou Bíteší.

Autoři

Štítky stavba, obchvat, Kámen, okres Pelhřimov, Silnice Group, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, Tábor, Pelhřimov, hrad, František Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U obce Kámen začaly přípravné práce na stavbu obchvatu. Bude hotovo zhruba do dvou let | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.