Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihlava chce prodloužit trať pro trolejbusy na Bedřichov. Celkem o pět a půl kilometru

Jihlavská radnice plánuje prodloužení dráhy pro městské trolejbusy o dalších 5,5 kilometru do části města Bedřichov. Jihlavští radní se shodli v tom, že by trolejové vedení mohlo vést až k závodu firmy Bosch Diesel zaměstnávající několik tisíc lidí. Na elektrifikaci MHD má město šanci dostat dotaci kolem 100 milionů korun, řekl dnes novinářům náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD).

Minulý rok nechalo město vybudovat 1,4 kilometru trolejového vedení ve Vrchlického ulici, v níž je i nemocnice (o tomto jsme vás informovali ZDE). Trolejbusy tam jezdí od 30. listopadu. Šlo o investici za 18 milionů korun. Předtím padesátitisícová Jihlava naposled rozšiřovala dráhu pro trolejbusy v roce 2000. „Vzhledem k tomu, že se vyskytla historická šance získat dotaci,..., tak jsme oprášili projekt snad z roku 1985, kdy se řešila možnost trolejové trasy na Bedřichov,“ uvedl Výborný.

Radní města na čtvrtečním zasedání zvažovali tři varianty prodloužení trolejového vedení. Vybrali tu nejdelší, až k firmě Bosch. Město by pro její obsluhu chtělo v nejbližších letech rovněž s pomocí evropských dotací pořídit nový typ trolejbusů. Díky baterii dokážou ujet až deset kilometrů po odpojení od trolejí. Zajíždět by pak mohly místo městských autobusů i do části Antonínův Důl. Záměr ještě projedná jihlavské zastupitelstvo.  Uskutečnit by se pak mohl v nejbližších letech.

Trolejbusová doprava byla v Jihlavě zavedena v prosinci 1948. Na počtu kilometrů ujetých jihlavskou MHD se teď trolejbusy podílejí 53 procenty, zbylý díl připadá na autobusy poháněné naftou nebo stlačeným zemním plynem (CNG). „Trolejbusová doprava je o polovinu provozně levnější než autobusová,“ uvedl Výborný. Je také tišší a bez škodlivých exhalací.  Trolejbusy ale potřebují troleje a jsou dražší. Pořizovací cena nových typů s baterií se podle radnice pohybuje kolem 11 milionů korun.

Autoři | Foto www.fotodoprava.com

Štítky trolejbusy, trať, prodloužení, Bedřichov, MHD, Jihlava, Vratislav Výborný, Robert Bosch GmbH, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava chce prodloužit trať pro trolejbusy na Bedřichov. Celkem o pět a půl kilometru | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.