Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Uzavírka na 99. kilometru dálnice D1 trvající devatenáct hodin byla nejdelší za léta

Devatenáctihodinová uzavírka na 99. kilometru dálnice D1 u Větrného Jeníkova směrem na Prahu, která skončila ve středu ráno, byla podle mluvčí policie Dany Čírtkové nejdelší od vzniku krajského policejního ředitelství v roce 2010. Podle dostupných údajů stála tento týden dálnice ještě o něco déle než při dosud největší hromadné nehodě na D1 v březnu 2008, která ale zastavila dálnici v obou směrech. Znovu otevřena byla asi po 11 hodinách. Také tehdy sněžilo.

Série nehod se 20. března 2008 stala rovněž kolem 100. kilometru dálnice, kterou krátce předtím zasypala během čtyř minut silná vrstva sněhu. Stalo se 93 nehod, při nichž bylo poškozeno 131 osobních a 98 nákladních vozidel a dva autobusy. Nikdo nezemřel, ale 30 lidí bylo zraněno. Dálnice byla nejprve kolem 10:30 uzavřena směrem na Prahu a později byla neprůjezdná i ve směru na Brno. V obou směrech začala doprava podle tehdejšího zpravodajství ČTK proudit kolem 21:30. Škoda vzniklá při těchto nehodách byla později vyčíslena téměř na 28 milionů korun.

Také tento týden ztěžuje dopravu na Vysočině sněžení a vítr. Provoz na 99.  kilometru dálnice se kvůli nehodám několika desítek vozidel zastavil v obou směrech v úterý kolem 12:30. Na Brno, kde bylo havarovaných aut méně, se začalo opět omezeně jezdit za 2,5 hodiny. Vyprošťovací práce ve směru na Prahu odtahovým službám ztěžovalo počasí se sněžením. V jednom pruhu začala auta na 99. kilometru projíždět ve středu před 08:00, zprovozňování druhého pruhu trvalo dalších deset hodin.

Při těchto nehodách bylo převážně lehce zraněno deset lidí. Počty havarovaných vozidel policie stále upřesňuje. První informace se týkaly 36 nabouraných vozů, z větší části nákladních. Čírtková dnes řekla, že poškozených vozů je už evidováno více než pět desítek a ani to nemusí být konečný počet.

Autoři | Foto David Poláček

Štítky dálnice, kalamita, nehoda, statistika, Dálnice D1, havárie, Praha, Větrný Jeníkov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavírka na 99. kilometru dálnice D1 trvající devatenáct hodin byla nejdelší za léta | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.