Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kvůli situaci na dálnici D1 zasedá krizový štáb. Pro cestující jsou k dispozici deky a teplý čaj

AKTUALIZACE 18:20: Dálnici D1 na Vysočině v obou směrech dnes po poledni zablokovaly nehody více než třiceti vozidel kolem 99. kilometru u Větrného Jeníkova. Zraněno bylo deset lidí, převážně lehce. V jednom případě šlo o středně těžké zranění, řekla ČTK ředitelka krajských záchranářů Vladislava Filová. Jeden jízdní pruh směrem na Brno se podařilo zprůjezdnit před 15:00. S otevřením směru na Prahu lze počítat až kolem 21:00.

V tiskové zprávě to uvedli zástupci kraje a hasičů. Silničáři z Vysočiny doporučují řidičům, aby z Humpolce na Jihlavu jezdili přes Havlíčkův Brod, řekl ČTK dispečer silničářů Roman Hubený.

„Vozidla jsou zaklíněna a jejich odstranění předpokládá nasazení těžké speciální techniky, která už je na místě,“ uvedli záchranáři k nehodě na D1. Pro osobní auta zablokovaná v koloně směrem na Prahu policie upravila sjezd odstraněním středových svodidel na 100. kilometru dálnice. Auta přejíždějí v protisměru ke sjezdu na 112. kilometru D1 u Jihlavy. Objízdná trasa po regionálních silnicích vede přes Pelhřimov k dálničnímu exitu Humpolec na 90. kilometru D1. Kamiony drží policie na dálnici.

Kvůli situaci na D1 zasedá pracovní skupina krizového štábu Kraje Vysočina. Pro veřejnost byla po 16. hodině aktivovaná Hasičským záchranným sborem Kraje Vysočina informační telefonní linka 950 270 176, jež informovala o hromadné nehodě. Její provoz byl ukončen ve 21:30. Za dobu provozu operátoři tísňové linky odbavili více než 130 hovorů. Pro aktuální informace o dopravní situaci sledujte Národní dopravní a informační centrum. Hasiči také na dálnici lidem nabízeli deky a čaj.

Záchranáři přepravili z dálnice do nemocnic v Pelhřimově a Jihlavě deset zraněných lidí. „Šlo o jedno středně těžké a devět lehčích zranění,“ uvedla Filová. Záchranka odvezla z D1 kvůli vyšetření také jedno dítě, u něhož zranění zjištěno nebylo.

Od rána šedesát nehod 

Silničáři žádají řidiče, aby z Humpolce na Jihlavu nejezdili po silnici 348 na Petrovice a Štoky. „Tam je to špatné, silnice je úzká a zasekaná. Ať jezdí na Jihlavu přes Havlíčkův Brod a zpátky také,“ řekl Hubený.

Na Vysočině dnes místy hustě sněžilo a foukal vítr. Doprava se na D1 zastavila před 12:30. Na 99. kilometru dálnice směrem na Prahu do sebe narazilo deset nákladních a tři osobní auta. Karambol o půl kilometru dál ve stejném směru se týká 14 nákladních a šesti osobních automobilů. Další nehoda tří vozidel se stala ve stejném úseku dálnice směrem na Brno. Tam byl autobus a dvě osobní vozidla.

Kvůli vyproštění havarovaných vozidel zasahuje na D1 i speciální jednotka záchranného útvaru hasičů a hasičská technika Správy železniční dopravní cesty z Havlíčkova Brodu. Situace je kvůli počasí problematická na silnicích v celém kraji. Policie zaznamenala od rána do 15:00 celkem 60 dopravních nehod.

Autoři | Foto David Poláček

Štítky nehody, sníh, dálnice, kolony, Dálnice D1, havárie, Kraj Vysočina, silnice, Praha, Jihlava, Brno, Větrný Jeníkov, Humpolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli situaci na dálnici D1 zasedá krizový štáb. Pro cestující jsou k dispozici deky a teplý čaj | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.