Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stát letos investuje do železnice na Vysočině stamiliony korun. Vylepší se výpravní budovy

Státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) letos investuje na území Vysočiny stamiliony korun. Největší akce se budou týkat zlepšení dodávek elektřiny na železniční trati Jihlava - Jindřichův Hradec a nástupišť v Havlíčkově Brodě.

Zlepší se také stav výpravních budov ve Starči a v Bystřici nad Pernštejnem. ČTK to sdělila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Ve stanici Stařeč skončí práce za 9,4 milionu korun v září, týkají se i střechy. „Zahájíme také opravu fasády a přístřešku nádraží v Bystřici nad Pernštejnem za 2,7 milionu,“ doplnila mluvčí. 

Kvůli zajištění spolehlivých dodávek elektřiny na trati mezi Jihlavou a jihočeským Jindřichovým Hradcem správa přestaví za zhruba 300 milionů korun trakční napájecí stanici v Horní Cerekvi. Práce by měly trvat od letošního března do září 2019.

Od léta by dělníci měli pracovat na havlíčkobrodském nádraží, kde budou zrekonstruována další dvě nástupiště. Investice s předpokládanou hodnotou 129 milionů korun by měla být dokončena v létě příštího roku. První dvě nástupiště na nádraží byla opravena před třemi lety.

Podstatně větší investice by se železnice na Vysočině měly týkat v následujících čtyřech letech, kdy by měla pokračovat modernizace trati 250 směřující z Brna do Prahy přes Havlíčkův Brod. Například náklady na rekonstrukci úseku mezi Křižanovem a Skleným nad Oslavou na Žďársku, která by měla začít příští rok, předpokládá SŽDC okolo 1,4 miliardy korun. Ještě dražší bude přestavba průjezdu Havlíčkovým Brodem s plánovaným zahájením v roce 2020, jež by měla stát okolo 1,8 miliardy korun. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky železnice, investice, SŽDC, podpora, Kraj Vysočina, Správa železniční dopravní cesty, Havlíčkův Brod, Jihlava, Jindřichův Hradec, Bystřice nad Pernštejnem, Stařeč, Starč, Horní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát letos investuje do železnice na Vysočině stamiliony korun. Vylepší se výpravní budovy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.