Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Co s parkováním v Jihlavě? Co s MHD? Přijďte diskutovat s odborníky na dopravu

Jihlavská radnice zve všechny zájemce o budoucnost dopravy na workshop, který bude mít na starosti tým odborníků projektu Jihlava [ne]jede. Tito lidé sestavili dvě koncepce dopravy ve městě pro příštích dvanáct let.

Bude se v Jihlavě dále rozvíjet veřejná doprava? Jak má město naložit s parkováním? Dokážeme řešit kolony na hlavních komunikacích? Je v Jihlavě prostor pro sdílená městská kola nebo elektromobily?

Podobné otázky si před Vánoci kladl uvedený tým odborníků na jihlavské radnici. V návaznosti na dokončenou analýzu projektu Jihlava [ne]jede a vyhodnocenou Názorovou mapu dopravy vznikly dvě možnosti řešení nejpalčivějších problémů města, takzvané scénáře mobility. „Dva scénáře představují různé cesty, kterými lze dojít prakticky ke stejným přínosům. Právě o rozdílech v přístupu k řešení bychom chtěli vést diskuzi se všemi, koho se téma dopravy ve městě dotýká. Zajímat nás bude, jaký scénář mobility získá větší podporu“, řekl projektový manažer Daniel Šesták.

První scénář si klade za cíl vyzývat veřejnost k aktivnímu pohybu nebo více využívat městskou hromadnou dopravu – namísto cestování autem. „Vznikly by další chodníky a cyklostezky, stejně jako by posílily linky MHD. Město by si tím otevřelo možnost lépe regulovat dopravní zatížení citlivých částí města, jako jsou historické jádro, rezidenční nebo rekreační oblasti. Jihlava se v tomto scénáři chce stát městem s dobře propojenými službami v mobilitě a minimální stopou dopravy zanechanou na životním prostředí,“ popisuje první koncept Radek Tulis, mluvčí jihlavské radnice.

Návrh před letními prázdninami 

Druhý scénář chce rovnoměrně rozvíjet všechny druhy dopravy, aby sloužily všem občanům a návštěvníkům města. Město by řešilo dopravní zatížení centra nebo rezidenčních čtvrtí výstavbou nových komunikací a parkovišť, ale také infrastruktury pro veřejnou dopravu. „Jihlava v tomto scénáři chce poskytnout přístupnou a bezstarostnou mobilitu všem uživatelům, s přiměřenou regulací dopravy, pokud existují rovnocenné alternativy,“ pokračuje popisem druhého scénáře Tulis.

Právě o těchto dvou scénářích by si odborníci rádi pohovořili s jihlavskými občany na workshopu. Konečný návrh projektu Jihlava [ne]jede bude představen ještě před letními prázdninami.

„Zveme tedy všechny zájemce o dopravu v Jihlavě na workshop ve čtvrtek 18. ledna od 15 do 17 hodin, v hlavním sále DIOD (Divadlo otevřených dveří) na Tyršově ulici. Předchozí registrace není nutná,“ doplňuje Radek Tulis.

Foto www.trolejbusy-jihlava.webnode.cz | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava [ne]jede, workshop, doprava, parkování, mhd, cyklostezky, Jihlava, městská hromadná doprava, projekt, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co s parkováním v Jihlavě? Co s MHD? Přijďte diskutovat s odborníky na dopravu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.