Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Řidiči MHD v Třebíči zvažují stávkovou pohotovost, napsali městu. Chtějí více peněz

Řidiči městské autobusové dopravy v Třebíči zvažují vyhlášení stávkové pohotovosti. Žádají město, aby se podílelo na nákladech na zvýšení jejich mezd. Městská rada bude o věci jednat. Řidiči svůj požadavek formulovali v dopise, který v úterý 12. prosince předali starostovi Pavlu Janatovi (KDU-ČSL) a který má ČTK k dispozici. Městská rada se bude obsahem dopisu zabývat ve čtvrtek, řekl Janata.

Společnost Trado-Mad patřící do koncernu Icom transport provozuje městské autobusy v Třebíči od roku 2009. S účinností od ledna letošního roku získala novou osmiletou smlouvu. Na deseti linkách přepraví ročně asi 3,5 milionu cestujících.

Řidiči žádají v dopise o to, aby město zvýšilo platbu o 5,7 milionu korun, což by podle nich zčásti krylo zvýšení mzdových nákladů dané platnou legislativou. Autoři dopisu uvádějí, že firma Icom zajišťuje dopravní obslužnost i v dalších městech a krajích, kde již byly náklady na mzdy zvýšeny a příslušné městské a krajské úřady toto zvýšení akceptovaly.  „Pokud nebude našim požadavkům vyhověno, byli bychom nuceni přistoupit i k dalším opatřením, jako je třeba vyhlášení stávkové pohotovosti,“ uvádějí řidiči v dopise vedení Třebíče.

Starosta Janata uvedl, že má pro jednání řidičů pochopení, zároveň ale zdůraznil, že není povinností Třebíče krýt zvýšené náklady na mzdy.  „Rozumím požadavkům řidičů, protože ve mzdové politice koncernu Icom dochází k tomu, že tam kde se dohodli na navýšení ceny za dopravní obslužnost od objednavatelů, řidičům přidávají, a řidičům MHD říkají, že přidat nemůžou kvůli městu,“ řekl Janata. Jak jednání o této věci dopadnou, předjímat nechtěl.

Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva Icom transport, ČTK řekla, že řidiči požadovaná částka 5,7 milionu korun by pokryla 17 procent nákladů na zvýšení mezd nařízené vládou. „To znamená, že stále 83 procent navýšení musíme najít ve firmě,“ uvedla. Dodala, že na mzdy řidičů MHD již přispěla například Jihlava.

Autoři | Foto seznam-autobusu.cz

Štítky autobusy, Trado-Mad, řidiči, plat, stávka, pohotovost, Třebíč, mzda, městská hromadná doprava, ICOM transport, KDU-ČSL, Městská rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči MHD v Třebíči zvažují stávkovou pohotovost, napsali městu. Chtějí více peněz | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.