Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na trati Jemnice - Moravské Budějovice kraj objedná víkendové vlaky. Po sedmileté pauze

Kraj Vysočina objedná příští rok na trati Jemnice - Moravské Budějovice na Třebíčsku víkendové vlaky. Jezdit budou od jara do podzimu. Provoz na této železniční dráze kraj podpoří po sedmileté pauze. Radní kraje dnes uložili odboru dopravy uzavřít smlouvu o zajištění provozu na této trati s dopravcem Railway Capital sídlícím v Praze.

Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Starosta Jemnice Miloslav Nevěčný (ODS) rozhodnutí kraje uvítal.

Na památkově chráněné jednokolejce z roku 1896 měřící skoro 21 kilometrů byla pravidelná osobní doprava zastavena 31. prosince 2010, podle úřadů kvůli ztrátovosti. Místní samosprávy se s tím nechtěly smířit a spolu s nadšenci ze Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě organizují příležitostné jízdy. „My jsme pak ještě jako město objednávali víkendovou dopravu přes prázdniny,“ doplnil Nevěčný.

Pravidelné osobní vlaky kraj na této dráze neobjednává od ledna 2011.  Příští rok je znovu objedná na víkendy a na svátky, a to pro období od velikonočních svátků do 2. listopadu. Vyčleněno na tento účel má 683 tisíc korun. Provoz těchto vlaků bude zaveden nejpozději s červnovou změnou jízdního řádu. V případě, že se na tom kraj dohodne se Správou železniční dopravní cesty, budou vlaky moci jezdit už od Velikonoc.

Státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se teď ale železnici Moravské Budějovice - Jemnice pokouší prodat. V první neúspěšné veřejné soutěži ukončené v září za ni chtěla 94,7 milionu korun, nyní cena klesla na 8,377 milionu korun. Zájemci se mohou hlásit do konce února. „Z praktického hlediska je lhostejné, kdo tu trať vlastní. Dokud se tam objednává doprava, musí se udržovat,“ řekl Nevěčný. Za lepší variantu by ale vzhledem k zavedení víkendových vlaků považoval to, kdyby správa prodej trati zastavila.

Autoři | Foto České dráhy

Štítky vlaky, trať, Jemnice, Moravské Budějovice, spoj, Kraj Vysočina, Railway Capital, Praha, okres Třebíč, Správa železniční dopravní cesty, ODS, Velikonoce, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na trati Jemnice - Moravské Budějovice kraj objedná víkendové vlaky. Po sedmileté pauze | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.