Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Minoritském náměstí v Jihlavě dnes byly namontovány první parkovací špunty

Od dnešního rána má krajská Jihlava novinku - na Minoritském náměstí byly nainstalovány první parkovací špunty. V historickém centru Jihlavy nahradí stávající bílé pruhy, které nemají dlouhou životnost vzhledem k jejich umístění na kamenné dlažbě. Ostatní špunty budou nainstalovány během následujících několika dní.

Montáž prvních deseti špuntů dnes provedli zaměstnanci Služeb města Jihlavy, tento počet vyjde na označení jednoho parkovacího stání. Radnice pořídila zhruba 500 kusů tohoto originálního označení.  

Řešení, které používá řada zahraničních měst, už je tak k vidění i v krajské Jihlavě. „Tvarem jsou to jakési hlavy hříbků, přesněji komolé kužely vyrobené z litiny, kterými se na dlažbě vyznačí parkovací místa. Je to dlouhodobé řešení s minimálními provozními náklady. Je přijatelné i pro památkovou péči,“ sdělil již na konci října pracovník úřadu územního plánování Zdeněk Dvořák.

Pořízení parkovacích špuntů pro město znamená i finanční úsporu. „Ročně zaplatí jihlavská radnice za málo trvanlivé vodorovné značení v centru kolem 200 tisíc korun, parkovací špunty přijdou jednorázově asi na 150 tisíc korun. Jejich životnost je mnohonásobně delší,“ uvedl již dříve náměstek primátora pro dopravu Jaroslav Vymazal.

Parkovací špunty jsou opatřené městskou grafikou se symboly ježka a bodlin. Radnice se musela rozhodnout, zda zvolí stříbrnou barvu, či přirozeně litinovou. Památkáři byli pro druhou variantu, která nakonec zvítězila. 

Foto www.jihlavskadrbna.cz, www.jihlava.cz

Štítky zátka, Jihlava, Minoritské náměstí, Zdeněk Dvořák, Jaroslav Vymazal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Minoritském náměstí v Jihlavě dnes byly namontovány první parkovací špunty | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.