Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Termíny letních školních prázdnin v Evropě (nejen) pro motoristy

S počátkem i koncem školních prázdnin se pojí nemalé dopravní komplikace. Určitě se vyplatí pečlivě zvážit, kdy vyrazit na evropské silnice.

Termíny letních školních prázdnin zdaleka nejsou v rámci Evropské unie jednotné. Čeští školáci a středoškoláci se budou moci oddávat zaslouženému letnímu odpočinku od 1. července do pátku 1. září. Podobně na tom budou jejich vrstevníci v Belgii, Irsku a Polsku. Nejdříve – už od posledního květnového dne -  se mohou začít radovat z letního volna děti základních škol v Bulharsku, stejně na tom budou všichni školáci a středoškoláci v Litvě. To školáci a studenti středních škol v Bavorsku si budou muset počkat až do 29. července, prázdniny jim však budou končit až 11. září. Zhruba tříměsíční volno čeká na žáky škol v Bulharsku, Itálii, Litvě, Lotyšsku, na Maltě a v Rumunsku.

S letními školními prázdninami se pojí i hlavní sezona dovolených. Miliony motoristů budou nejen křižovat naším kontinentem ze země do země, ale i poznávat krásy a zajímavosti jejich vlastních zemí. Mnoho lidí také využije dnů volna a příznivého počasí k návštěvě svých blízkých. Často též vyrazí na své chaty či chalupy. Zkrátka vypukne každoroční stěhování národů. A kočovat budou i Češi. Z Výběrového šetření cestovního ruchu provedeného Českým statistickým úřadem vyplývá, že v loňském roce uskutečnili na 4 276 000 zahraničních cest spojených s minimálně 4 přenocováními. Vyráželi hlavně ve třetím čtvrtletí (tedy v červenci až září), to uskutečnili zhruba 2 555 000 cest.

Nejnavštěvovanější destinací bylo Chorvatsko, následují Slovensko a v těsném závěsu Itálie, dále pak Rakousko a Řecko. Na cestu spojenou s maximálně třemi noclehy vyrazilo dalších 1 276 000 Čechů, z toho 355 000 ve třetím čtvrtletí. Jednalo se hlavně o Slovensko, Rakousko a Německo.

Na silnicích a dálnicích bude rušno po celé letní období, nicméně se zvýšeným provozem, a tedy i nemalými dopravními komplikacemi bude třeba počítat v období začátku i konce školních prázdnin. Snad každý z nás si vybaví nekonečné kolony pomalu se vlekoucích vozidel, které nejednou na dlouhé minuty a v případě vážnějších nehod na celé hodiny zcela znehybní. V takové situaci si zpravidla přísaháme, že příští rok uděláme vše pro to, abychom se podobným komplikacím vyhnuli.

„Určitě se vyplatí vyhnout se cestování v době, kdy v dané zemi začínají či končí školní prázdniny. Termín, kdy vyrazíme na dovolenkový pobyt, či se z něho naopak budeme vracet, je tak dobré pečlivě naplánovat. A také je dobré předem zjistit, kde typicky může doprava váznout, a tedy připravit si záložní objízdnou trasu pro případ vážnějších komplikací,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. „Z pohledu letního cestování můžeme za nejrizikovější dny považovat pátky a soboty. Již tradičně je absolutně nejhorší cestovat do zahraničí 28. až 30. července. V tuto dobu začínají prázdniny v nejlidnatějších německých spolkových zemích, a proto očekáváme dopravní kolaps téměř všech tras do letních destinací v Evropě,“ dle zkušeností predikuje dopravní situaci Petr Vomáčka z ÚAMK.

Autoři | Foto Jarba (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky Evropa, Bulharsko, Evropská unie, Litva, Itálie, Polsko, Belgie, Irsko, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Termíny letních školních prázdnin v Evropě (nejen) pro motoristy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.