Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vysočina požádá v IROP o dotaci na první čtyři silniční stavby

Kraj Vysočina požádá v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) o dotaci na první čtyři silniční stavby s celkovými náklady kolem 230 milionů korun. S podporou Evropské unie chce modernizovat další část silnice mezi Světlou nad Sázavou a Humpolcem, průtah Olešné a silnici z Bobrové do Zvole na Žďársku. Velká Bíteš by se měla dočkat okružní křižovatky u náměstí. Předložení žádostí o dotaci dnes schválila krajská rada. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

"Akce jsou připraveny a je na ně možné podávat žádosti v novém programovacím období," uvedl Novotný. Kraj doposud čerpal evropské dotace na své silnice z Regionálního operačního programu (ROP), který byl společný pro Vysočinu a pro Jihomoravský kraj. Novotný podotkl, že dnes projednávané projekty se už do ROP nevešly.

Ještě letos z tohoto končícího programu na silniční stavby Vysočiny plyne kolem půl miliardy Kč. IROP teď regionální operační programy nahrazuje, peníze z něj budou v programovém období do roku 2020 čerpat všechny kraje. Vysočina by chtěla na své silnice z tohoto programu celkem získat kolem 2,6 miliardy Kč, uvedl náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD).

Mezi čtyřmi projekty, které projednala dnešní krajská rada, je i přestavba skoro čtyř kilometrů silnice mezi obcemi Kejžlice a Čejov na trase II/347 ze Světlé nad Sázavou do Humpolce, kde je nájezd na D1. Stavební práce tam měly začít už letos, ale kvůli odvolání neúspěšné firmy k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kraj v květnu veřejnou zakázku zrušil s odůvodněním, že by kvůli delšímu řízení nestihl vyčerpat dotaci na tuto stavbu slíbenou z Regionálního operačního programu. V tomto programu pak kraj požádal o dotaci na opravy silnice mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem.

Zdroj: ČTK

Štítky Kraj Vysočina, dotace, silnice, Vladimír Novotný, ČSSD, Evropská unie, Humpolec, okres Žďár nad Sázavou, Světlá nad Sázavou, Velká Bíteš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina požádá v IROP o dotaci na první čtyři silniční stavby | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.