Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nové dálniční známky už jsou v prodeji, cena zůstala stejná

Dálniční známky na rok 2017 již zamířily do prodeje. Nové roční platí od začátku prosince, se starou naopak můžete jezdit ještě do konce ledna. Cena se nezměnila – za roční známku zaplatíte 1500, měsíční 440 a desetidenní 310 korun. Novinkou pro následující rok je vyjmutí některých úseků dálnic ze zpoplatnění.

Příliš se nezmění ani design známek. Osvědčilo se nejen barevné, ale i tvarové odlišení kupónů, které pomáhá především policistům. Ti tak mohou na dálku spolehlivě poznat, o jakou známku se jedná. Pro rok 2017 bude mít roční kupón nově místo červené zelenou barvu.

Nejsnadněji novou známku pořídíte na čerpacích stanicích, poštách a supermarketech. Cena musí být u všech prodejců stejná, hodí se také ověřit pravost pomocí ochranných prvků. Především roční kupóny před koncem roku rychle mizí, neškodí si tedy s nákupem pospíšit.

Od Nového roku pro jízdu na dalších jedenácti úsecích dálnic známku nepotřebujete. Nezpoplatněné úseky budou mít tak dohromady téměř 150 kilometrů. Bezplatně mohou řidiči jezdit například na vjezdech do Prahy a části pražského okruhu, dálnici kolem Plzně, Ústí nad Labem, Olomouce, Prostějova nebo kolem Berouna. Ministerstvo tak chce ulevit dopravní situaci v jednotlivých městech a zabránit tomu, aby se řidiči dálnici vyhýbali a jezdili skrze město po silnicích nižších tříd.

Aby byla známka platná, musí být viditelně vylepena mimo zorné pole řidiče. Zároveň s sebou nezapomeňte vozit i kontrolní ústřižek, na kterém stejně jako na známce, musí být vyznačena SPZ vozidla. Pokud po dálnici pojedete bez platné známky, hrozí vám bloková pokuta až 5000 korun. Ve správním řízením může být sankce až dvojnásobná.

Autoři | Foto ceskedalnice.cz

Štítky dálnice, Praha, dálniční poplatek, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové dálniční známky už jsou v prodeji, cena zůstala stejná | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.