Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Jihlavě vznikne nové parkoviště pro 110 aut. Bude zdarma a se dvěma novými zastávkami

Jihlava plánuje, že příští rok zahájí stavbu odstavného parkoviště pro 110 aut u hřbitova. Město počítá s tím, že na něm řidiči zaparkují a do centra města budou pokračovat městskou hromadnou dopravou. Součástí připravovaného projektu s náklady kolem 34 milionů korun jsou úpravy sousední křižovatky, v níž často kolabuje doprava. ČTK to dnes sdělil náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD).

Problémy s vytíženou křižovatkou ulic Žižkova a Rantířovská podle radnice původně sliboval vyřešit investor, který chtěl u této výpadové silnice na Pelhřimov postavit obchodní centrum. Po letech váhání ale od záměru ustoupil, a město se o křižovatku musí postarat samo.

„Pokud vše půjde podle našich představ, v polovině roku 2018 budou dopravu na rušné křižovatce řídit semafory,“ uvedl Výborný. Toto řešení se podle něj ukázalo jako vhodnější než původně zvažovaný kruhový objezd. V křižovatce budou také rozšířeny jízdní pruhy, přibudou přechody pro chodce a bezpečnostní ostrůvky. Pro MHD bude směrem z města do Rantířovské ulice vyčleněna komunikace za čerpací stanicí, jež je u křižovatky.

ČTĚTE TAKÉ: Po dlouhém přešlapování na místě Jihlava upraví křižovatku u ONO. Budou tam semafory 

Nové parkoviště u hřbitova bude jako první v Jihlavě koncipované jako P+R (park and ride). Kvůli pohodlnému přestupu na městskou dopravu u něj zároveň vzniknou dvě zastávky MHD. „Parkování zde bude zdarma,“ uvedl náměstek.

Radnice předpokládá, že na stavbu parkoviště použije dotaci z evropského programu IROP. Na úhradě výdajů spojených s úpravami silnic v křižovatce se bude podílet Kraj Vysočina.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Jihlava, Vratislav Výborný, městská hromadná doprava, ČSSD, Žižkov, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anna Holubová

Pokud nebude bezplatné stání na parkovišti omezeno třeba platnou jízdenkou z MHD, jako je to třeba v Praze, tak dle mého parkoviště danému účelu sloužit nebude, určitě ho využijí lidé, kteří nebudou chtít platit za parkování v areálu nemocnice a momentálně parkují v ulicích okolo...

Středa, 23. listopadu 2016, 14:23Odpovědět

V Jihlavě vznikne nové parkoviště pro 110 aut. Bude zdarma a se dvěma novými zastávkami | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.