Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihlava se dočká nové zastávky MHD. Naproti Dělnickému domu přibude zastávka Fibichova

Krajské město Vysočiny postupně odstraňuje slabá místa v MHD, která vyhodnotil loňský velký dopravní průzkum. Z tohoto průzkumu vyplynulo také to, že cestujícím jihlavskou MHD chybí v některých lokalitách zastávky. Zastávka, která se od 1. října přejmenovala z Hradební na Fibichovu, dosud byla jen na straně u Dělnického domu. Nyní se staví i na druhé straně ulice Žižkova tak, aby na ní mohla zastavit i vozidla MHD jedoucí z ulic Dvořákova a Hradební.

Nyní  existuje pouze zastávka Hradební ve směru do centra města. V opačném směru zastávka chybí. Doplnění „párové“ zastávky provádí pro město jeho společnost Služby města Jihlavy. Podle smlouvy zveřejněné na webu města je cena za novou zastávku a předláždění části chodníku kolem nové zastávky přibližně 700 tisíc korun bez daně.

Na zastávce tak budou moci zastavit trolejbusové linky B, BI a noční linka N. Trolejbusy nyní mají ve svém jízdním řádu zastávky Sokolovna a pak až Seifertova. Využívat ji však budou i autobusové linky 3, 6, 7, 9 a 31. Vzdálenost na lince č. 3 mezi stávajícími zastávkami Masarykovo nám. dolní a Žižkova je téměř 1,5 kilometrů. „Zřízení protisměrné zastávky Hradební zlepší docházkové vzdálenosti na páteřní autobusovou linku č. 3 z oblasti ulic Benešova, Fibichova, Seifertova, U Pivovaru, Zahradní,“ uvádí loňská expertíza MHD.

Už při prezentaci výsledků dopravních průzkumů v MHD však avizoval jihlavský náměstek pro dopravu  Vymazal (ODS), že  by v okolí křižovatky ulic Žižkova - Hradební - Benešova měly vzniknou další zastávky. "Průzkum ukázal také to, že nám chybí zastávka meziměstských autobusů," uvedl Vymazal. Nové zastávky by měly vzniknout na Hradební ulici naproti ulici Matky Boží. Zastavovat by zde měly příměstské linkové autobusy. Zastávky podporuje také Kraj Vysočina.

Cestující ze směru od Velkého Beranova, Brtnice a Znojma nyní velmi často vystupují a nastupují na zastávkách u psychiatrické nemocnice nebo Na Slunci. Do centra je to však odtud poměrně daleko. Dalším argumentem pro vybudování těchto zastávek je připravovaný přesun autobusového nádraží k vlakovému městskému nádraží.  Cestující to pak do centra budou mít z terminálu dál. Vybudováním nových zastávek by mělo dojít i k oživení ulice Matky Boží.

Novou zastávku Fibichova by cestující MHD mohli začít nejpozději od 18. listopadu.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky městská hromadná doprava, Jihlava, průzkum, Kraj Vysočina, Žižkov, ODS, dům, Sokolovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava se dočká nové zastávky MHD. Naproti Dělnickému domu přibude zastávka Fibichova | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.