Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Motorpalu se kvůli dluhům připravují na reorganizaci, propouštět se ale nebude

Jihlavská strojírenská firma Motorpal v pátek sama na sebe podala ke Krajskému soudu v Brně návrh na zahájení insolvenčního řízení. Dluží zhruba 800 milionů korun. Zároveň firma připravila projekt reorganizace, který má podle prohlášení podniku podporu významné části věřitelů.

Dobrou zprávou je, že Motorpal tak má nadále zajištěno financování své výroby a nebude propouštět, uvedl v tiskové zprávě mediální zástupce společnosti Karel Samec.

V tomto roce má Motorpal podle Samce předjednáno více nových zakázek než před rokem, a proto nehrozí propouštění zaměstnanců. „Firma naopak přijme další desítky nových lidí díky nárůstu výroby vstřikovacích trysek,“ vyjádřil se v tiskové ve zprávě.

Propouštění neočekávají ani odboráři v Motorpalu. „Při jednání s vedením společnosti byly odbory ujištěny o tom, že výroba bude zachovaná,“ řekl ČTK odborový předseda Ladislav Dinnebier.

Personální změny už nastaly ve vedení jihlavské společnosti. Předsedou představenstva a generálním ředitelem se stal osmačtyřicetiletý Radim Valas, který má podle Samce zkušenosti s ozdravěním firem. V čele Motorpalu Valas vystřídal Milana Medonose.

Zaměstnavatel pro 1 320 lidí

V insolvenčním rejstříku zatím o Motorpalu informace nejsou. Podle tiskové zprávy má soud 15 dní na to, aby rozhodl o vyhlášení úpadku firmy a zároveň o způsobu jeho řešení. Motorpalem připravený projekt reorganizace prý má podporu financujících bank i dalších věřitelů, souhlasí s ním tak majitelé 80 procent pohledávek. „To je výrazně nad zákonným požadavkem, který reorganizaci dává zelenou ve chvíli, kdy s ním vysloví souhlas nadpoloviční většina věřitelů,“ řekl Samec.

Největší pohledávku představuje syndikovaný úvěr Commerzbank a České spořitelny, který činí zhruba 480 milionů Kč.

Akciová společnost Motoropal by rovněž měla získat nového majitele. Podle předjednaných dohod a po schválení věřiteli a soudem by se stoprocentním vlastníkem akcií Motorpalu měla stát Moto Capital, a.s., za níž podle Samce stojí podnikatel Gregorz Hóta, dosavadní menšinový akcionář Motorpalu. Akcie Motorpalu podle výroční zprávy za rok 2014 v té době držely tři fyzické a jedna právnická osoba.

Strojírenská firma Motorpal vykázala v roce 2014 tržby 1,3 miliardy korun, její hospodaření ale skončilo ztrátou 29 milionů korun. Loňské výsledky ještě firma nezveřejnila. 

Klíčovými produkty tohoto podniku se sedmdesátiletou výrobní tradicí jsou vstřikovací čerpadla, vstřikovací trysky pro vznětové motory, vstřikovače, a také přesné díly pro automobilový průmysl. Mezi nejvýznamnější zákazníky Motorpalu v tuzemsku patří firma Zetor a v zahraničí německý Deutz a běloruský MMZ.

Výrobce vstřikovacích systémů v současné době zaměstnává 1 320 lidí. Závody má vedle Jihlavy také v Jemnici, Batelově a ve Velkém Meziříčí.

Foto www.motorpal.cz | Zdroj ČTK

Štítky Motorpal, výroba, Krajský soud v Brně, Commerzbank, Zetor, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Motorpalu se kvůli dluhům připravují na reorganizaci, propouštět se ale nebude | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.