Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V jihlavské firmě Bosch Diesel uzavřeli novou kolektivní smlouvu. Platy porostou

Tarifní platy v jihlavské společnosti Bosch Diesel stoupnou příští rok o šest procent a v roce 2020 o další 2,1 procenta. Ve firmě se totiž podařilo po půlročním vyjednávání uzavřít kolektivní smlouvu na roky 2019 a 2020. Kromě zvýšení platů přinese i prodloužení sociálního programu pro zaměstnance před důchodem do roku 2024. Oznámili to odboráři společnosti.

Sociální program umožňuje zaměstnancům tři roky před důchodem pracovat na poloviční úvazek za plnou mzdu. Jednání o sociálním programu označil Ladislav Melichar, předseda jedné z podnikových odborových organizací KOVO, za nejsložitější. Podle něho program zaměstnavatele stojí na pět let víc než 500 milionů korun. Podle mluvčího společnosti Bosch Diesel Mojmíra Koláře bylo v programu k 1. lednu letošního roku zapojeno 260 zaměstnanců.

„Očekávaný počet zapojených zaměstnanců do roku 2024 bude činit řádově několik stovek zaměstnanců,“ uvedl Kolář.

Jak vysoké celkové náklady nová kolektivní smlouva přinese, nechal Kolář bez odpovědi. „Uzavřená dohoda přispěje k zachování konkurenceschopnosti a flexibility závodu Bosch v Jihlavě, a tím i udržení stávajících pracovních míst,“ řekl mluvčí. Mzdové prostředky se podle odborářů zvýší v důsledku nové kolektivní smlouvy o 16,9 procenta.

Bosch Diesel zaměstnává ve výrobě dílů pro dieselové motory okolo 5000 lidí. Mzdu pracovníků v jihlavském závodě Bosch nezveřejňuje. Průměrná mzda v Bosch Group Česká republika činí 38 700 korun. V tomto průměru podle vyjádření firmy nejsou započítané platy vrcholných manažerů. Ve firmě působí tři odborové organizace. Nynější kolektivní smlouva platí do konce tohoto roku.

Součástí nové kolektivní smlouvy je také změna pracovních smluv u 130 zaměstnanců z doby určité na dobu neurčitou, poskytování zaměstnaneckých půjček a příspěvků penzijního pojištění. „Šestiprocentní zvýšení tarifu pro rok 2019 znamená jeden měsíční plat navíc,“ řekl Melichar.

Autoři | Foto www.vysocinaexpo.cz

Štítky Bosch Diesel, mzda, kolektivní smlouva, Robert Bosch GmbH, Česko, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavské firmě Bosch Diesel uzavřeli novou kolektivní smlouvu. Platy porostou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.